Hans' Weerweb

06-01-2024 - Meer wind- en waterschade en overlast

Veel neerslag, hoge waterstanden en wateroverlast zijn momenteel de trefwoorden voor heel Nederland als het gaat om het weer en de impact ervan. Ik ging er vandaag op uit om na mijn bezoeken aan de Aa en Dommel eens te gaan kijken bij de Kleine Dommel, een zijriviertje dat tussen Eindhoven en Nuenen, en wel tussen wandelpark Eckart en de Sterrenlaan op de Dommel uitkomt. Het zou blijken dat voorvoegsel "Kleine" nu niet zo op zijn plaats was 😀.

Maar eerst kwam ik nog windschade tegen door de storm ("Henk") van 2 januari en dat terwijl de zwaarste windstoot gemeten op viegveld Eindhoven toch "maar" ruim 80km/u was. Waarschijnlijk door de drassige bodem toch wat bomen om, een forse berk aan de Van Oldenbarneveldtlaan en aan de Amazonenlaan het tafereel hieronder. Twee duidelijk niet zo gezonde bomen waarbij de ene de achterste heeft meegesleurd bij het omvallen. Verder op meerdere plaatsen zaagsel en houtvezels op de weg en fietspaden door het opruimen van grotere takken door de brandweer.

Op de hoek Nuenseweg / Sterrenlaan het aanzicht hieronder. Toegang tot het huis zal lastig (geweest?) zijn, pad naar de voordeur is rechts na het stukje gras. Aan de bakstenen is te zien dat het water al rond 15cm gezakt is. Beetje treurig waren de twee slangen die vanuit het huis naar de sloot lagen, er is dus flink gepompt moeten worden om de boel een beetje droog te houden of te krijgen.

Zag ik eerder verzakkingen en zelfs een heuse 'sinkhole' in de bebouwde kom was er langs de Sterrenlaan een andere vorm van schade door water te zien:

Vervolgens bij Nuenen rechts de Opwettenseweg op en daar is de watermolen met die naam gelegen. De horeca die erin gevestigd is heeft de nodige schade en overlast te verduren gekregen omdat de kelders en keuken onder water kwamen te staan. Nog zichtbaar was dat een heleboel spullen op de tafels van het restaurant geplaatst waren om ze droog te kunnen houden.

Het bescheiden zijtakje van de Kleine Dommel t.b.v. het watermolenrad was op zichzelf al een aardig actieve stroom geworden:

Het normaal zo bescheiden, wat gezapige, riviertje stroomde nu krachtig.

De foto hieronder met het naamplaatje kon ik natuurlijk niet laten, het is wat lastig te zien hoeveel omliggend land onder water staat, vandaar de twee wat meer ingezoomde foto's er onder.

Nadat ik gevraagd had of ik er via de kortste route wel kon komen ben ik doorgefietst (jawel! 😅) naar de Collse watermolen. Die was al rond de Kerst in het nieuws omdat aldaar de Kleine Dommel buiten de oevers was getreden en de Collseweg was overstroomd en daarom afgezet. Dat was nog steeds, en in ruime mate, zo alleen (het wegdek van) het brugje kwam nog boven het water uit.

De watermolen deed zijn naam eer aan:

Verder spreken de foto's voor zichzelf. Alle opnamen gemaakt met een Google Pixel Pro mobiel en nabewerkt in Lightroom (de Pixel slaat de foto's op als .DNG bestanden).

Sluiten

Web Analytics