Hans' Weerweb

02-09-2024 - Opnieuw pulse storms chasing

Nee he, weer pulse storms... En het moet gezegd: het zat allemaal niet mee.


17:43 een zware bui +/- 7km in oostelijke richting

Opnieuw een dag met veel onstabiliteit maar weinig dynamiek en forcering. In de hoofdrol een thermische vore slepend over het noordoosten, aannemelijk het aandachtsgebied voor de meeste en zwaarste buien. Is ook wel weer een situatie waarin modelberekeningen nogal kunnen 'zwabberen' als het gaat om timing en localisatie van de buien. Harmonie kwam in de middag met een situatie die eerder ook om middernacht berekend werd - zware buien ook over de noordelijke helft van Limburg en (uiterst) zuidoost-Brabant. Die herhaling deed me besluiten om in die regio positie te kiezen i.p.v. het oorspronkelijke plan om via A50/A28 voorbij Zwolle te gaan en daar af te wachten. Wel was het zo (nog) minder duidelijk hoe het zou gaan met de buivorming, iets wat op de convergentie in de vore over het noordoosten natuurlijk wel beter in te schatten zou zijn.

Het zag er in het begin van de middag al veelbelovend uit vond ik:

In de verwachting temperaturen tot 29-30°C bij dauwpunten tot 20-22°C - een tamelijk warm drukkend weertype dus. Onstabiliteit in de vore en in NL/Dld grensgebieden tot 1500-2000 J/Kg MUCAPE, over de oostelijke helft in grote lijn 500-1000 J/kg. Onvoldoende effectieve schering voor organisatie dus opnieuw pulse storms, zie het verslag van 13 augustus jl. waarom dat zo'n "fijn" buientype is chasegewijs.... Verder ook weer hoge PW waarden dus zijn echte neerslagbommen te verwachten.

Stormchase

Crew: Ikzelf en wingman Ron
Vertrek: 15:45
Terugkomst: 19:55
Totaal aantal km: +/- 125
Route: Veghel - De Mortel - Deurne - IJsselstein - America - Veulen - Venray - Deurne - Helmond - Eerde -Veghel - Eindhoven
Waargenomen: Convectie, onweer
Skywarn-meldingen Geen.

15:45 Op pad vanuit Veghel, temperatuur 29°C.

16:30 Omg. America. Plekje vinden is wat lastig want overal weer veel mais... In oostelijke richting convectie, telkens nieuwe torens met bovenin tekenen van te droge lucht en die (dus) het buienstadium nog niet bereiken. Mooi vind ik het allemaal weer wel:

16:55 We hoeven niet lang te wachten, van zuidoost tot zuidwest begint het er allemaal wat kansrijker uit te zien. Echter hebben we dikke pech: De buien die op ons af komen produceren bij het bereiken van ons land weinig tot amper ontladingen en vanaf 16:45 ontbreken op alle apps en radarsites de neerslag detecties... Dat maakt het bij dit type "haasje-over" buien nog lastiger!

Het moet dus "op zicht" en lekker misleidend komt de eerste zware neerslag vrijwel zuidelijk in beeld.

17:20 Naar het westen toe erg donkere lucht maar volledig statisch en inactief van uiterlijk. We besluiten binnendoor naar Venray te gaan om meer "voor" de buien uit te komen en voor beter zicht in zuidelijke richting.

17:40 Onderweg tussen America en Veulen zien we een zware kern ongeveer 7 km oostelijk:

18:00 Te Venray. We hebben zicht op de oostelijke buien en goed is te zien hoe snel opkomst en verval gaat bij dit type buien, we zien een ruime en best imposante regenvrije wolkenbasis:

En 10 minuten later vallen er links twee neerslagkernen doorheen en is rechts aan het "gat" te zien dat er al eentje doorheen is geweest en inmiddels is "ingestort":

We hebben inmiddels weer neerslag- en bliksemdetectiebeelden en na enig denkwerk weten we nu wat de buien westelijk en oostelijk van ons aannemelijk gaan doen. Het is heel vervelend dat we een tijdje zonder beelden stonden, ik zou zeker hebben besloten om ergens tussen Boxmeer en Cuijk, of op de lijn Oss-Best, te gaan staan... Het ADAGUC beeld van 18:10:

De kern boven Venray konden we zien ontstaan. We besluiten richting Helmond te rijden voor de buien op dat moment (behoorlijk) actief in de regio Helmond - Eindhoven. Onderweg probeer ik meerdere keren een zichtpunt richting die buien te vinden maar da's niet gemakkelijk in deze regio. Het ziet er actief uit en er zijn regelmatig bliksemkanalen te zien.

Rond 18:45 rijden we door Helmond en zijn die buien aan het inboeten... We volgen een nog wat actievere kern in de richting van Veghel. Om 19:15 zie ik nog een fraai gekleurd afnemend neerslagscherm op de Vlagheide bij Eerde:

En daarmee liep deze chase op het einde. Vanuit vrijwel alle regio die door de buien aangedaan werden berichten van wateroverlast en schade. Zie de kaartjes hieronder, op het KNMI kaartje is de hoogste gemeten totale neerslag 79mm (!) maar sommige amateurstations kwamen tot over 90mm.

Bronnen kaartmateriaal:

Geplaatst 05-09-2024 10:31
Gewijzigd 05-09-2024 16:01

Sluiten

Web Analytics