Hans' Weerweb

08-02-2012 - Koud! Maar geen Elfstedentocht …

Het blijft maar stevig doorvriezen en dat geeft op de Maandgemiddelde grafiek voor De Bilt een (op zijn minst tegenwoordig) toch vrij uniek beeld, gemiddeld meer dan 11 graden onder de normaal!! Verder kunnen we vanaf 5/2 spreken van een officiële koudegolf (te De Bilt vijf ijsdagen achtereen met minstens drie maal strenge vorst) en dat is voor het eerst sinds 1997.

Bron: KNMI

Naar verwachting zal per a.s. zondag de dooi invallen maar tot zondag gewoon nog strenge vorsten! De verwachtingen van schaatsminnend Nederland waren dan ook hoog gespannen vanavond, het Elfstedenbestuur en rayonhoofden waren in vergadering en zouden daarna een persconferentie geven... En ietsje na 20:00 wisten we het, er komt (althans in deze vorstperiode) geen Elfstedentocht... Met name in het zuidwestelijke deel van de route teveel te dun en kwalitatief slecht ijs, de wind en sneeuw van vorige week zijn daaraan debet.

Het valt bij velen slecht en er is veel kritiek te horen. 
Het is ook een enorme teleurstelling, maar ik geloof dat ze in Friesland echt wel weten waar ze het over hebben en er is de laatste dagen echt verschrikkelijk hard gewerkt (o.a. massaal sneeuwruimen) om het ijs op conditie te krijgen. Jammer, maar het is niet anders. Men kan met de enorme aantallen deelnemers en nog veel grotere aantallen toeschouwers en meeschaatsers nu eenmaal niet speculeren dat het over een nachtje of twee wel mee zal vallen ...

Sluiten

Web Analytics