Hans' Weerweb

04-02-2012 - Een prachtige en ijskoude ochtend

Hoe zou deze ochtend eruitzien na alle sneeuw en vocht van gister en de daar op volgende zeer strenge vorst? En: hoe ver kon de temperatuur nog zakken in het eerste licht? Dat eerste licht was trouwens weer prachtig dus meteen maar even naar buiten in m'n sweater voor een eerste sfeerfoto. Hmmz, da's wel erg koud, gelukkig was er amper wind. Het blijkt op dat moment zo'n -17.9°C, dus eerst maar weer naar binnen want dit is niet prettig voor de verdere fotonemerij - de batterijen presteren dan slecht en de vingers zijn al snel te stijf om de cam te bedienen. 😀

Hier de KNMI kaart van de temperaturen om 08:20 lt en de minima tot dan toe op de Weerplaza-extremenkaart. Wat een vorst en het gebied van/rond het IJsselmeer valt zelfs buiten de kleurenschaal. Lelystad -22.7°C en Marknesse -22.8°C!!

Een half uurtje later er toch maar op uit, de temperatuur is dan gelukkig al een heel stuk gestegen: -17.1°C ... 😀 😬

Wat een heerlijke verstilde winterochtend, met veel rijp en wat lage nevels die nog wat ijsnaalden ("poolsneeuw") zouden produceren al was dat helaas maar erg weinig. Af en toe zag je wat fonkelen, mooi maar te weinig om "diamond dust" optics op te leveren.

Op de foto's hieronder is bij de grotere bomen de laag nevel te zien, eronder helder tot een paar meter hoog.

Ook te zien op de foto hierboven is dat wat meer westelijk nog wat lagere stratus bewolking aanwezig was maar veel stelde dat niet voor. Toch zal het daar recht omhoog kijkend niet zo uitgesproken, bijna fel, blauw zijn als op mijn standplaats vermoed ik. Dat wijst dan juist weer op erg droge lucht. Het was af en toe schrikken hoe blauw de hemel er al uit zag op de foto's recht uit de cam (Nikon RAW - dus .NEF - bestanden).

Hieronder: rijpfoto met linksonder toevallig zo'n flonkerend ijsnaaldje in beeld. Uit focus natuurlijk maar toch grappig dat er eentje opstaat, eerdere pogingen om er bewust eentje op te krijgen lukten niet.

Toen de zon hoog genoeg was om de bomen wat meer van boven te beschijnen werd het zo mogelijk nog mooier.

Te Veghel is er ijsvorming in het toch relatief warme en stromende water van riviertje de Aa en het dampt flink - al is dat door het tegenlicht niet zo goed op de foto te zien. Het is inmiddels laat genoeg om even bij mijn moeder op de koffie te gaan en de vingers te warmen. 😅

Het EC-model blijkt nu echt beter te presteren dan GFS. Hierboven de 850hPa kaarten voor komende donderdag en vrijdag - we blijven in de winter en het zal streng vriezen! Het mega-hogedrukgebied zorgt in centraal- en Oost-Europa voor echt extreem winterweer en dat geeft daar de nodige overlast en menselijk leed. In het Middellandse Zeegebied houden depressies huis en brengen daar veel wind en sneeuw. Hier een bericht genomen van nu.nl:

Dodental winterweer Europa passeert 250

BERLIJN - De extreme kou en vele sneeuw heeft grote delen van Europa in de grootste winterchaos sinds tientallen jaren gestort. De extreme kou heeft inmiddels ruim 250 levens gekost in Europa.
In Zuid-Tirol zijn minstens twee skiërs gestorven onder een lawine. Naar vier vermisten hier wordt nog gezocht. In Servië is al in 30 gemeenten de noodtoestand uitgeroepen.
In Italië was er grote schrik nadat een veerboot met 300 mensen aan de grond liep in een sneeuwstorm. Circa 150 mensen zaten 10 uur vast in een trein, met weinig te drinken. In Montenegro had de sneeuw circa 90 mensen 24 uur ingesloten in een tunnel.
Door kapotte stroomkabels raakten circa 160.000 mensen in midden- en Zuid-Italië kwamen zonder elektriciteit te zitten. Energiebedrijf Enel zette 1000 werknemers in om de kabels te repareren. In Rome ontstond een verkeerschaos omdat auto's en bussen niet vooruit kwamen door de dikste sneeuw in tientallen jaren.

Het luchtverkeer raakte eveneens verstoord. Het vliegveld London Heathrow waarschuwde dat het zondag een op de drie vluchten uitvalt omdat de sneeuw en vorst nu ook Groot-Brittannië bereikt.
Op Schiphol, een van de drukste luchthavens van Europa, moesten honderden passagiers de nacht doorbrengen omdat hun vluchten waren geannuleerd of vertraagd.
De kou raakt ook Noord-Afrika. Palmbomen in Algiers buigen door onder het gewicht van de sneeuw, nadat daar 10 centimeter sneeuw was gevallen: de eerste keer in 8 jaar. Veel kinderen die nog nooit sneeuwvlokjes hebben gezien, keken gefascineerd.

Oekraïne
De meeste winterdoden zijn te vinden in Oekraïne, waar het tot 33 graden vriest. In de laatste 8 dagen zijn er 122 mensen doodgevroren. Nog steeds worden lijken gevonden. Metrostations in de hoofdstad Kiev zijn toevluchtsoorden geworden voor daklozen.

De kouperiode in Europa zet zich de komende dagen voort. Meteorologen rekenen ook op meer sneeuw.

Bronnen

Sluiten

Web Analytics