Hans' Weerweb

16-04-2022 - Opkomst volle maan

Vandaag weer eens de opkomst van de volle maan vastgelegd, da's op zich natuurlijk niet een heel bijzondere gebeurtenis maar wel was erg mooi de invloed van onze atmosfeer op de aanblik van de maan zichtbaar. 

Als de maan nog laag boven de horizon staat moet het door de maan gereflecteerde zonlicht een lange(re) weg door de atmosfeer afleggen waardoor het licht verzwakt en verkleurt door allerlei stof(fen) in de atmosfeer. Bovendien is de luchtlaag opgebouwd uit meerdere lagen met verschillende temperatuur en dichtheid waardoor de maan wat afgeplat lijkt en er allerlei vervormingen of vertandingen aan de maanrand te zien zijn, geen bergen en dalen op de maan maar het effect van die verschillende lagen.

Als de maan zo laag staat dat erbij of naast allerlei objecten (gebouwen, bomen etc.) te zien zijn lijkt de maan ook nog een stuk groter dan anders maar dat is gezichtsbedrog! 😀

E.e.a. is aan de foto's hieronder mooi te zien. Zelfs op de laatste foto is onderaan nog wat onscherpte zichtbaar. Voor nu: fijne Paasdagen!

Sluiten