Hans' Weerweb

13-04-2022 - Spectaculaire zonsonder / diepe schemer

Een prachtige display door frontale bewolking, lichte neerslag, en Sahara-stof i.c.m. de zonsonder!

Middelhoge bewolking soms gecombineerd met lichte neerslag zorgden over flinke delen van het land voor een prachtige zonsonder wat natuurlijk ook veel prachtige foto's op de fora en sociale media opleverde. 

Ik durf echter te stellen dat het hier in de zuidoostelijke Brabantse regio nog veel indrukwekkender - nee zelfs ronduit spectaculair - was door dat we hier te maken hadden met de toevallige combi van het laatste deel van de neerslagzone bij het overigens weinig actieve koufront, de wat gelaagde bewolking als zo vaak bij of juist na frontpassage, een ruime hoeveelheid Saharastof en de ondergaande zon.

Radarbeeld van 20:20lt en mijn positie:

Dit was buitengewoon en erg verrassend, de foto hierboven werd 5 minuten eerder genomen dan de foto hieronder! Ik had de cam alweer weggelegd, keek na een paar minuten eigenlijk toevallig nog eens naar het westen en: wat?! 😲

Het Sahara-stof was in de namiddag al duidelijk zichtbaar en liet zich nu wel heel erg gelden. Het beeld ging van geel/oranje naar meer oranje en daarna naar oranje/rood om rood te eindigen. Ik laat de foto's hieronder voor zich spreken, ze zijn gemaakt van 20:20 tot 20:38.

De dag erop weer wat nieuw Sahara-souvenir op de motorkap:

Sluiten