Hans' Weerweb

03-02-2012 - Verslag van een sublieme winterdag!

Sommige dagen bieden de liefhebber van extreem en/of bijzonder en/of winterweer zowat alles wat er maar te wensen is, ga maar na:

  • Een bijzondere weersontwikkeling inclusief een "laagje" met kerndruk >1030 hPa;
  • In de ochtend de eerste strenge vorst;
  • Prachtige droge sneeuwval die ook nog ruimer uitviel dan voor de regio verwacht werd;
  • En de eerste zeer strenge vorst in de avond!

We zitten dan al bijna een week in de vorst met lichte vorst overdag en na een wat traag begin ook matige vorst in de nacht. Overdags voelt het wel flink koud aan met 4 tot 5 Bft wind uit oostelijke richtingen, brrr!

De wind is tot nu op veel plaatsen een echte spelbreker geweest voor de ijsvorming. Op de foto hieronder een niet zo grote vijver die aan de oost en noordkant door dubbele rijen bomen afgeschermd is. Behalve op een plek waar de parallelweg aansluit op de provinciale weg en dat is dan te zien aan een wak over de volle breedte van de vijver. Dat golfde nog eens flink - al is dat op de foto niet zo goed te zien.

Verder ook prachtige diepe schemerkleuren met die droge heldere lucht!

De eerste strenge vorst van deze winter!
Na vandaag kan het nog kouder worden (omdat nog koudere luchtmassa ons gaat bereiken) maar eerst krijgen we te maken met een heuse sneeuwstoring. Karim Hamid verwoordt het zo op zijn Severe Weather Outlook:

"Een uitloper van een warmfront over de Noorse Zee ziet de mogelijkheid tot over de Benelux te raken op vrijdag. Dit gevolge de iets krimpende hoogtestroming welke dan noordelijk wordt. Aan de lijzijde van het Noorse gebergte lijkt deze storing uit te diepen met ontwikkeling van afzonderlijke kern en uiteindelijk frontale structuur (wf/kf/occl). Wanneer dit kleine low NL binnentrekt vanaf het N is de neerslagintensiteit ca. 4mm/3h."

De neerslagberekeningen lieten het meeste vallen over de kustgebieden met voor de Brabantse regio hooguit 2 tot 3 cm sneeuw. Gelukkig trok het wat minder snel als ik had gedacht en leek het ook nog wat in te draaien zodat het midden en zuiden van NL ook ruimschoots aan de beurt kwamen. Alleen de oostelijke grensstreken kregen geen of weinig sneeuw.

Ongeveer kwart voor twaalf bereikt het neerslaggebied Den Bosch en dat leverde bij ruim vier graden onder nul al vrij snel een dun maar mooi laagje wit op. Fotograferen vanuit kantoor dus!

Op het satellietbeeld van 13:00 hierboven was het laagje met de neerslagkern en wat rudimentaire frontstructuur mooi te zien. Aan de zuidkant van de kern wordt de wind tijdelijk westelijk en dus aanlandig, dat betekende voor de kuststreken even temperatuur juist boven nul, natuurlijk slechts tijdelijk want bij het verder trekken van de kern zou de wind opnieuw uit oostelijke richtingen gaan komen. E.e.a. te zien op de 3-uurs kaartjes van Buienradar, omdat de temperatuurkleurenplot daarop wat minder duidelijk is, heb ik er ook een kaartje van het KNMI van 13:10 tussen gezet waarop de tijdelijk hogere temperatuur beter te zien is.

Het ging steeds harder sneeuwen en als op de tweede foto hieronder te zien is zelfs af en toe zware sneeuwval met een zicht tot 200meter. Foto's genomen in het Paleiskwartier te Den Bosch vanuit het Riva-gebouw.

Het gestaag verder trekkende sneeuwgebied leverde al vroeg op de middag zware problemen op voor het verkeer, het filekaartje van de TomTom-site zag er toch wel uniek uit:

  • 14:00 Er zijn op dit moment 59 files met een totale lengte van 655 km.
  • 14:10 Er zijn op dit moment 59 files met een totale lengte van 760 km
  • 14:25 Er zijn op dit moment 65 files met een totale lengte van 796 km
  • 14:40 Er zijn op dit moment 69 files met een totale lengte van 806 km
  • 14:50 Er zijn op dit moment 76 files met een totale lengte van 821 km
  • 15:10 Er zijn op dit moment 89 files met een totale lengte van 826 km

Op het hoogtepunt stond er 831km en dat was goed voor een vierde plaats op de file-ranglijst aller tijden ... Hier volgen wat foto's van mijn rit huiswaarts, ik had gelukkig alleen last van de drukte op de uitvalsweg van Den Bosch en bij het invoegen op het kleine stukje A2 waar ik gebruik van maak.

Hieronder: hoe ideaal kan het gaan, juist met de schemering wordt de bewolking dunner en dunner, het ziet ernaar uit dat het al aan het begin van de avond weer geheel opgeklaard kan zijn. Perfecte timing om het maximaal lang te laten afkoelen en dan ook nog eens met een vers sneeuwdek!

Ik moet niet te lang naar zo'n beestje kijken, de ogen lijken te zeggen "jij bent toch mens, dus jij kan je me bijvoeren of binnen zetten of zoiets!" Daarna krabde het dier maar weer wat sneeuw weg en probeerde te grazen.

Zelfs met amper een doorzichtig laagje resterende bewolking sneeuwde het nog door,  met steeds fijnere vlokjes die heel los liggen en op de foto hieronder in alle fraaiheid te zien zijn. En ruim 8cm sneeuwdek!

Precies conform verwachting was het laagje aan het begin van de avond ons land voorbij en lag het boven onze zuiderburen. Over NL klaarde het dus flink op en in de avond ging de temperatuur op een indrukwekkende manier onderuit. Hieronder de minima gemeten tot 00:00lt, zeer strenge vorst over grote gedeelten van NL!

Tot slot de 15-daagse vanaf weerplaza.nl. De dooi-aanval van zondag komt er wel, maar de hogedruk biedt voldoende weerwerk en het warmtefront zal letterlijk op of net voor onze westkust tot stilstand komen. En zo te zien kunnen we dan weer een volle week winterweer tegemoet zien! Voor de liefhebbers van schaatsen over grotere wateren is de sneeuwval van vandaag een tegenvaller, de sneeuwlaag werkt als een deken over het ijs en zal de ijsaangroei vertragen. Bovendien zijn veel van de vele windwakken pas vannacht dichtgevroren, dat is dus dun ijs en niet meer zichtbaar onder de sneeuw...

Als deze verwachting uitkomt maken we een winterse periode van betekenis mee, met kans op een koudegolf en met misschien ook een fors koudegetal (aantal Hellmanpunten). Het woord "elfstedentocht" gaat al twee dagen rond... De verwachting voor de minimum temperatuur voor zaterdag 4 februari zal te bescheiden blijken gezien de temperatuur rond middernacht. 😅

Bronnen:

Sluiten

Web Analytics