Een op zich bescheiden chase naar Limburg is de eerste van 2025.
15:55 Bui vormt bescheiden arcus en passeert oostelijk van Leunen
Het was lang wachten voor de liefhebbers ervan maar vandaag was het dan zover: de eerste echte onweersetting! Met een overwegend oostelijke, later meer zuidoostelijke, stroming werd eerst nog warme lucht aangevoerd maar vanuit het zuidwesten kwam een koufront opzetten voorafgegaan door een convergentielijn (in een thermische vore). Bij passage buien met lokaal kans op onweer erbij. Belangrijk was echter de timing, kon de temperatuur voor de tandem vore/front uit lang genoeg oplopen was er kans op pittige onweersbuien, dit zou vooral voor het noordoosten kunnen gelden. Het KNMI gaf daarvoor een waarschuwing Code Geel uit.
Elders kleinere onweerkansen maar modellen hintten wel op toch een paar zwaardere buien ook over het oosten van Brabant en de noordelijke helft van Limburg. Dit was voor mij een interessante optie, ik vond het noordoosten teveel moeite gezien de onzekerheid en het tijdstip (daar eerste helft van de avond).
Crew: | Me, myself and I |
Vertrek: | 13:00 |
Terugkomst: | 17:00 |
Totaal aantal km: | +/- 95 |
Route: | Eindhoven - Helmond - Deurne - Venray - Heide - Venray - Deurne - Helmond - Eindhoven |
Waargenomen: | Convectie, (zware) neerslag, cb arcus |
Skywarn-meldingen | Zware neerslag/ Wolkbreuk om 16:25 |
lk vertrok om 13:00, de autothermometer gaf 21°C! En ook het weerstation van EHV Airport gaf ruim 21°C, gunstig, een model als Harmonie berekende enkele graden lager en dat zou dan toch minder energie voor de buien betekenen.
Aankomst te Venray om 13:46, de autothermo gaf maar liefst 22,5°C! Dit was het wolkenbeeld in de richting waar vanuit buien Venray zouden moeten bereiken.
Er gebeurde eerst niet zoveel, buien trokken door Duitsland of meer westelijk van mijn positie en spul precies in de aanvoerroute lostte op .... 😐 De foto hieronder laat de buien westelijk zien, foto is gemaakt ergens voorbij Heide.
Een mooi "gestreken" wolkenbeeld in wat volgens mij outflow gerelateerde bewolking was van de meer westelijke buien.
Om 15:00 is het nog steeds rustig, maar ik vond dat het in de aanvoerrichting er toch beter uit begon te zien. Me verplaatsen leek me niet zinvol, op de buien zat (nog?) geen onweer, en organisatie van buien werd niet verwacht.
15:24 Daar komen dan toch een paar pitten aan. Opvallend hoe de koppen van de toch al niet bijster hoge wolken werden uitgesmeerd in de trekrichting, daardoor was het ook meteen duidelijk dat ook de meest rechtse kern me oostelijk zou gaan passeren.
Even inzoomen op de neerslagschermen:
15:47 Ik raadpleegde even de radarbeelden en laatste gegevens en dan is ineens die rechter kern vrij dichtbij gekomen:
Huh. Een arcus wordt gevormd en dat moet natuurlijk op de foto.
Ik vond het opvallend hoe blauw en donker - althans hier - de buien uitzagen.
De arcus begon vrij snel weer uit elkaar te vallen maar aan de "voor"-kant vormde zich een uitzakking waarop ik helaas vrij snel geen vrij zicht meer had. Helaas, omdat het ding maar doorgroeide en enorm groot werd.
16:00 Eigenlijk ben ik al tevreden, ik verwachtte er toch al niet veel van en op dat moment was er geen onweer op de buien, trok alles westelijk en oostelijk van mijn positie langs en in de aanvoerrichting gebeurde niet veel, wel wat gepruttel onder Maastricht. Ik besluit dus maar naar huis te gaan. Het gepruttel zou later nog uitgroeien tot een forse bui met zelfs wat ontladingen erbij over Venray. 😀
Onderweg krijg ik te maken met een heuse wolkbreuk op de N270 tussen - zeg - Deurne en Helmond waarvoor ik een Skywarn melding indien. Het neerslagradarbeeld ervan is vreemd genoeg weinig uitgesproken, kwam misschien door de storing van de radar te Herwijnen. Ook die bui zou nog verder uitgroeien tot een behoorlijk pittige onweersbui.
Nogmaals, weinig opzienbare chase zo maar ik was tevreden, voor het eerst weer op pad en dat voelde meteen al weer goed!
Geplaatst 15-04-2025 21:25
Gewijzigd 17-04-2025 13:33