Hans' Weerweb

10-04-2009 - Seizoensopener

Al een paar dagen verwacht dat dit de eerste chase van het jaar kon worden, buien in voldoende onstabiliteit maar weinig dynamiek getriggered op een convergentielijn.

Het zag er al een paar dagen naar uit dat dit de eerste 'echte' chasedag van het jaar zou kunnen worden, voldoende onstabiliteit, helaas amper dynamiek maar wel een duidelijke trigger in de vorm van een convergentielijn. GFS liet in de laatste runs echter de convergentielijn oostwaarts naar Duitsland trekken, juist op het moment dat de onstabiliteit het hoogst werd berekend... Ik hield de hele dag al de lucht in de gaten, af en toe al flink wat convectie, maar telkens als het er veelbelovend begon uit te zien zakte de zaak weer in.

's-Middags bleek de convergentielijn keurig van ZO (in betekenis toenemend) naar het NW van NL te liggen en amper te verplaatsen. Toen tegen vieren op Buienradar.nl eerste regenbui op de lijn zichtbaar werd was het tijd om de eerste echte chase van het jaar te starten!

Stormchase

Crew: Ikzelf
Vertrek: 16:10
Terugkomst: 20:20
Totaal aantal km: +/- 90
Route: Wijbosch, Eerde, Zijtaart, Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Bakel, Venray, Vredepeel, Gemert, Beek en Donk, Mariahout, Zijtaart, Wijbosch
Waargenomen: Convectie, onweer

Op slechts een paar kilometer van huis al een goed zicht op een cb met aambeeld. Op de volgende foto: iets noordelijker het restant van de eerder op Buienradar waargenomen eerste bui.

Ik besluit in oostelijke richting te rijden om zodoende de convergentielijn te kruisen. Ik kom al snel dichter bij de cb:

16:40 Hierboven: te Beek en Donk zicht op een prachtig 'vers' stijgstroompje, eindelijk weer eens te zien! Hieronder: iets oostelijker heeft zich een toch al fors uitziende kern gevormd.

16:15 Op weg naar Venray nog voor Deurne een mooie regenboog gezien.

17:50 Tot nu toe teleurstellende chase; typische single-celletjes gedoe, een bui ontstaat, er ontstaat een neerslagscherm en de zaak zakt meteen weer in. Sta nu te Venray, ik denk iets te oostelijk, dus ga ik maar een stukje huiswaarts om meer op de gevormde buienlijn te 'zitten'. De Tsfc is 2 graden gezakt, ik ben bang dat na 18:00 de activeiten verder zullen afnemen i.v.m. die temperatuurdaling. Ik begin dus weer richting huis te rijden maar zie dat er toch wat zuidelijker een flinkere pluk lijkt stand te houden.

19:00 op 10km van huis: nieuwe vitale toppen zichtbaar ten NW! Dat klopt mooi met die in die richting in betekenis toenemende convergentie. Ook het zuidelijkere complex ziet er toch weer wat beter uit.

20:10 Hierboven de ontwikkelingen van de buien vanaf 17:45. De ligging van de convergentielijn is erg duidelijk zo! Rond 20:00 was er bij Eindhoven een behoorlijke grote, maar toch wat kortlevende onweerskern. Deze zou zo rond 20:15 mij bereiken maar dan uiteengevallen in een heel cluster kleinere celletjes met behoorlijke intensieve neerslag en slechts af en toe een ontlading. Zaten wel een paar  nabij CG's bij met van die 'scheurende' harde donders!

De kleuren waren wel apart:

Het was nog net te licht en de bliksemfrequentie te laag om serieus een bliksemfotopoging te kunnen doen. Op de convergentielijn zou het in NW-NL en de Wadden nog een paar uur behoorlijk onweren, wat voor die regio ongebruikelijk is voor de tijd van het jaar (gezien het nog koude zeewater). Onweerseizoen 2009: de 'kop is eraf' en het was voor mij persoonlijk het eerste onweer dit jaar. Ik hoop op nog veel mooie chase gelegenheden dit jaar (uh - een paar vrienden noemen me al Sir ChaseALot 😊).

Bron satellietbeeld: Sat24.nl

Geplaatst 16-10-2024 16:54
Gewijzigd 21-10-2024 08:37

Sluiten

Web Analytics