Hans' Weerweb

26-09-2024 - Passage dynamisch buitje

... of nou ja, zeg maar low-topped supercell.


18:40 Een 'straat' buien passeert in het noordwesten

Wat is dat toch de laatste jaren, het seizoen voor extremen bij dynamische buien is niet meer het "oude" onweerseizoen van - zeg - juni tm augustus, maar steeds meer de vroege meteorologische herfst (dus start per 1 september).  Situaties met bescheiden onstabiliteit maar ruime forcering en effectieve windschering leveren dan bijzonder actieve, vaak op zich relatief kleine buien op. Soms volledig georganiseerd tot low-topped supercells, low-topped omdat de tophoogte van de buien vaak slechts tussen 5 en 6,5 km is wat natuurlijk een hele slag minder is dan normaliter bij supercells verwacht mag worden.

Vandaag en gisteren weer zo'n typische situatie, met dus ook een aantal kleine maar venijnige supercells, die o.a. in België en Duitsland tornado's produceerden. Overigens ook in ons land enkele zeer verdachte gevallen en verder kwam het tot onweer, zware neerslag, hagel, zware windstoten en enkele waterhozen.

Gisteren (25/9) kwam hier ook zo'n ding voorbij, de stijgstroom staat wat voorover en onder de wolkenbasis een vermoedelijke wallcloud (let niet op de verlaging boven de hoogspanningsmast maar het donkere deel net rechts ervan). Helaas onduidelijke foto, cel zat best ver weg en foto is gemaakt met de mobiel.

Vandaag zag ik om 18:40 over de WNW tot NO horizon een buienstraat naderen.

Panorama van de aankomende buien:

Let op: deze panorama kan worden aangeklikt voor volledige weergave (ik hoop dat je een groot scherm met hoge resolutie gebruikt 😉).

De lijn nadert maar langzaam, de buien erin trekken wel snel zo ongeveer over de lijn Breda - Den Bosch - Nijmegen verder. Duidelijk gebliksem met kanalen zichtbaar in zichtrichting Tilburg maakten duidelijk dat er de nodige activiteit inzat. Ik realiseerde dat het donkere aambeeld zichtbaar boven het Catharina ziekenhuis in het panorama hierboven extra aandacht verdiende. Lastig was wel dat voor de lijn nog wat lichte neerslagkernen en buirestanten voorbij kwamen.

Wat een ding!

Een schuine wolkenbasis met erop een heel erg voorover gedrukte stijgstroom, het bovenste en meest horizontale deel lijkt zelfs nog getordeerd te zijn ("kurketrekker")! Vreemd genoeg lijkt er aan de noordkant een verbinding met de stijgstroom te zijn, inflow?

Als/nadat de cel Den Bosch passeert/gepasseerd is wordt een duidelijke en massieve wallcloud gevormd onder de donkere stijgstroom. Er zijn de nodige beweeglijke taferelen zichtbaar onder en nabij de wallcloud.

In het "zog" van de cel ruime outflow mijn kant op, wel voorafgegaan door een duidelijk getekende rolwolk, die overigens bij het verder naderen helaas meer rafelig zou worden.

19:18 Een bijzonder moment nog toen de zonsondergangkleuren onder het wolkenbeeld doorkwamen:

Geplaatst 27-09-2024 12:11
Gewijzigd 28-09-2024 09:44

Sluiten

Web Analytics