Hans' Weerweb

24-08-2024 - Outflow over Oost-Brabant

Een enorme bel koude lucht werd onze kant op geduwd ...

17:40 e.v. OMG daar gaat het meest actieve (noordelijke) deel!

Vandaag zou de kortstondige warmte (als gevolg van een hitte-opstoot op gang gebracht na passage van storing "Lilian") worden  beëindigd door passage van een koufront voorafgegaan door een convergentielijn in een thermische vore. Helaas was de KNMI-site langdurig offline dus moeten we het in dit verslag doen met de latere analyse van de situatie om 20:00LT, maar de belangrijke systemen zijn i.i.g. nog zichtbaar:

Gezien de beschikbare CAPE, PW en windschering zou het kunnen gaan om behoorlijke buien die flink konden uithalen met veel neerslag op korte tijd en zware windstoten. De stroming i.c.m. trekrichting maakte lijnvormige organisatie mogelijk met mogelijk fotogenieke structuren voor de liefhebbers.

Berekening totale neerslag tot 22:00lt cf. Harmonie 24/8 03z waaruit de volgens deze berekening verwachte banen van de belangrijkste cellen zijn af te leiden:

Modellen zaten eerder al redelijk op een lijn als het ging over de kansen over het noordoosten maar juist in de laatste runs werd dat minder duidelijk. Voor de zuidelijke helft zag uiteindelijk Harmonie en EC er goed uit maar ID-2 liet de zaak daar versloffen maar bleef wel opteren voor het midden en noordoosten (waarin ook Harmonie goeddeels voorzag). Maar al met al was de situatie voor het noordoosten toch minder duidelijk als in eerdere runs. E.e.a. betekende dat ik niet het risico wou nemen om ver te rijden en koos voor een uitgangspunt in noordoost-Brabant met de A50 in zicht zodat bijstellen noord/zuid gemakkelijk zou zijn.

Het KNMI waarschuwde al bijtijds met een Code Geel over het hele land: "Aan het einde van de middag en in de avond trekken er enkele stevige onweersbuien van west naar oost over het land. Vooral in het oosten is er plaatselijk kans op overlast en schade door (zware) windstoten. Ook is plaatselijk wateroverlast mogelijk."

Stormchase

Crew: De enige zoon van m'n vader en wingman Ron
Vertrek: 16:00
Terugkomst: 19:45
Totaal aantal km: +/- 110
Route: Veghel - Ravenstein - omg. Haren - Ravenstein - Veghel - Eindhoven
Waargenomen: Arcus, onweer, zware neerslag/wolkbreuk en windstoten
Skywarn-meldingen Wolkbreuk per 18:51

16:00 een lijn buien bereikt het uiterste zuidwesten als werd verwacht. Op convergentie ervooruit ontstaat een nieuwe lijn buien. Op dit moment vertrekken we uit Veghel richting noordoost-Brabant.

17:00 de nieuwe lijn beweegt maar langzaam oostwaarts, de buien erop trekken snel noordoostwaarts. Vlak hierna worden ook de eerste ontladingen gededecteerd. Wij zijn inmiddels op positie tussen Haren en Ravenstein.

17:45 De hele lijn is nu behoorlijk actief en er zit, ten hoogte van de riveren, een "breuk" in. Ik noem vanaf nu dit de Noordlijn en de Zuidlijn. 

Tegen zessen verhoogde het KNMI het waarschuwingsniveau naar Code Oranje over de zuidoostelijke provincies. Sommigen vonden dat raar, de noordlijn was immers al verder activerend over het midden op weg naar het noordoosten, maar het had wellicht te maken met het tijdstip (spits) en dat er al de nodige berichten over windschade uit vooral midden-Brabant kwamen (later zou blijken hoe heftig het was; in Dorst, ten westen van Gilze-Rijen werden zelfs geparkeerde auto's door wind verplaatst). 

Wij zagen helaas ongeveer vanaf 17:45 de Noordlijn westelijk van ons verder trekken, jammer want was behoorlijk actief en zag er ook zo uit. Er was toen nog kans om noordelijk te gaan mits direct vertrekken en geen verkeersdrukte onderweg maar waarom? Er was immers nog de Zuidlijn en daarvoor stonden we precies goed. Wat kan er nog mis gaan? 😊

Hierboven: we zagen af en toe buipogingen of restanten ervan passeren. Maar dit spul wat vanuit het zuiden op ons af kwam speelde verder geen rol.

18:00 Hieronder: in de noordlijn meer aparte en steeds sterkere kernen zichtbaar en de zuidlijn begint te verzwakken!

Al snel zou blijken hoe dat kwam. In het zog van de Noordlijn stroomde een enorme bel koude outflow oostelijk uit. Vanuit het westen komt een matig gestructureerde arcusboog snel op ons af. 

Panorama van de arcus op de aanstormende outflow:

Let op: de panorama's in dit verslag kunnen worden aangeklikt voor volledige weergave (ik hoop dat je een groot scherm met hoge resolutie gebruikt 😉).

Tijdens passage van de arcus meteen 5 graden koeler en dat zou binnen een uur tijd oplopen tot rond 10°C minder! Hieronder heeft Ron zijn drone op de arcus losgelaten:

18:30 In het zuidwesten komt de kop van de Zuidlijn in zicht, maar het ziet er allemaal niet indrukwekkend uit. Wordt dat nog wat?

Deze cellen staan dus in een veel minder gunstige, ver afgekoelde lucht. Toch lijkt e.e.a. te heractiveren althans dat doen de radarbeelden vermoeden.

Er gebeurt iets merkwaardigs: in de outflow ontstaat bijna pal boven ons een neerslagkern die amper op de radarbeelden te zien is.

We staan dus al in de zware neerslag als de cel in de Zuidlijn al heractiverend er op in komt lopen. Er zit dan ook weer onweer op al zien we alleen maar een paar flitsen in de neerslag met wat zwak gedonder erbij. Maar die neerslag is intens, we hebben krap 20 minuten zeer zware neerslag met ongeveer een kwartier zicht teruglopend naar max. 200-250 meter. Hiervoor een Skywarn-melding zware neerslag/wolkbreuk ingediend.

Na 19:00 verwachten we niets meer en besluiten huiswaarts te gaan. Rond die tijd trekken een paar zware cellen over Drente waarbij veel windschade wordt aangericht en ook worden een paar forse gustnado's gezien:

Op de KNMI kaartjes hieronder is duidelijk het traject van de zwaarste cellen op de Noordlijn over (vooral) Drente te zien.

Van de KNMI weerstations meldden alleen Vlissingen en Hoek van Holland windstoten boven 90 km/u maar vanuit landinwaarts kwamen berichten van windstoten tot ruim 120 km/u! Er werd in meerdere provincies de nodige schade aangericht en overlast gemeld, De Gelderlander heeft een overzichtsartikel.

Bronnen kaartmateriaal:

Geplaatst 27-08-2024 16:54
Gewijzigd 30-08-2024 22:38

Sluiten

Web Analytics