Hans' Weerweb

09-07-2024 - Van pechvogel naar geluksvogel in 3,2,1...

Sjonge wat had ik de pest in, mogelijk DE onweersituatie van het jaar op komst en ik kon er niet op uit! Maar de weergoden waren me gunstig gezind :-) en ik kwam eerste rang te zitten.


18:06 under the meso!

Wat had ik de pest in, de mogelijk grootste onweersituatie van het jaar diende zich aan en ik kon er niet op uit! Tussen afspraken waaraan ik niet ontkomen kon had ik maar krap drie uur ergens tussen 17:00 en 20:30 - te kort om op pad te gaan zelfs al zouden buien gunstig getimed zijn en min of meer in de regio voorkomen. Maar wat bleek: de twee belangrijkste cellen van de dag zouden precies goed getimed voor mijn raam voorbij komen! 😀

Wat stond er op het programma: een warmtefront bij een laag dat over de Ierse Zee noordoostwaarts bewoog was in de nacht gepasseerd waarna warme en vochtige lucht over het land was uitgestroomd. In de namiddag werd vanuit het zuidwesten het koufront verwacht met daarvooruit convergentie in een thermische vore. Op deze systemen werden een tweetal buienlijnen berekend in een setting met 1000-2000 J/Kg MUCAPE en ruim voldoende effectieve schering voor vergaande organisatie. Vorming van (een) squall line(s) was mogelijk (en werd verwacht).

Vroeg op de middag ontstond een buienlijn over NW-Frankrijk, die echter goeddeels zou oplossen, maar op het uiterste ZO-einde ervan ontwikkelde zich een krachtig onweer tot een supercell die onze kant op kwam (tail-ender). Over België twee afsplitsingen aan de westkant, maar die 'splits' lostten vrij snel weer op. Rond 17:15 werd de NL/B grens bereikt, natuurlijk zat ik het met aandacht te volgen en zag dat het verhaal mijn kant op kwam! Nu hopen dat de cell in stand blijft!

Al enkele minuten later konden de eerste fotos in ZW richting gemaakt worden en de supercell structuur was overduidelijk:

17:27 Een wallcloud zag ik niet maar de cell probeerde af en toe er wel eentje te vormen. De donkere vormen in de neerslagkern deden flinke downbursts vermoeden.

17:36 Een nieuwe downburst in aanbouw:

17:45 Een nieuwe wallcloud-poging is al een paar minuten bezig, bijzonder op dit moment is dat de wallcloud overduidelijk en zelfs wat snel roteert:

17:50 Bij het verder trekken werd weer zo'n neerslagbom gevormd:

17:55 Nu kwam de basis van de meso heel prominent voor m'n neus te staan, en wat een schouwspel was dat zo over de gebouwen/bebouwde kom! De basis kreeg meer en meer een 'horse shoe' vorm, RFD aan het werk ("dry slot"):

18:12 Nu zicht op de 'achterkant'/zuidoostkant van de cell met opnieuw wallcloudvorming. En dat was weer een dynamisch gebeuren met rotatie in de basis, duidelijke instroom van lucht uit de neerslag en vanaf "de grond" uitcondenserende en snel stijgende bellen lucht:

Het duurde niet lang totdat een fraaie en sprekende vorm ontstond:

Bijzonder: achter de wallcloud (vanuit mijn positie ervoor) veel beweging en het zou zelfs komen tot anti-cyclonale rotatie in dat deel - ook te zien op video door een chaser genomen vanuit het nabij gelegen Nuenen:

18:16 en nu werd het nog wat spannend ook nog, optisch precies onder de wallcloud wordt zand opgeworpen vanaf bouwterreinen daar net voor de A50, aangezogen naar boven of opgewaaid door de RFD (je ziet immers het zand van "links naar rechts" waaien en dat zou kloppen met RFD actie):

Maar het gaat nog verder, er verschijnt een scherp getekende funnelcloud aan de verre kant van de dry slot en het zand (stof?) roteert en beweegt opwaarts: 

Dat roept natuurlijk de vraag op of ik nu een marginale tornado (funnel+bodemcontact) gezien heb! Hieronder een uitsnede van de vorige foto die ik wat bewerkt heb voor meer duidelijkheid. Aan de wolkenbasis een rare slinger, ik denk door die anti-cyclonale rotatie, de funnel is hier beter zichtbaar alsook de bewegingen in de stofwolk. Bij ver inzoomen op het originele beeld van de camera blijkt de funnel langer als gedacht op basis van dit beeld, loopt heel dun uit en zal +/- 35% afstand wolk-bodem lang zijn.

De funnel is er natuurlijk echt, maar de beweging van de stofwolk doet eerder aan de RFD denken. Bovendien is de (rand van de) neerslagkern inmiddels bijna 4 km verderop. In overleg met een aantal kenners denken we eerder aan interactie van de RFD en de (nu nog) grondwind uit ZZO richting. Heb voor de funnel een Skywarn melding afgegeven.

18:27 De fraaie taferelen lossen snel weer op of zijn althans uit zicht. De cel trekt verder en produceert als afscheid nog even een duidelijke downburst. Bij deze cel zijn aan de grond windstoten tot bijna 100 km/u gemeten.

18:22 Hierboven: nu is ook de inflowstraat goed zichtbaar. Hieronder: er is geen tijd te verliezen want de volgende deelnemer (de bow echo), dient zich vanuit het zuidwesten aan:

Wat is er gebeurd? Zie het Kachelmannwetter stormtrackingbeeld van 18:00 hieronder. De tweede lijn buien is ontstaan en centraal daarin zitten een aantal krachtige onweersbuien met i.i.g. een of twee supercellen erbij. Deze evolueerden tot een bow echo die bij onze zuiderburen heel wat windschade aanrichtte. Er was soms zelfs sprake van extreme schade, voornamelijk door zeer zware windstoten, maar ook door blikseminslag, grote hagel en veel neerslag.

De buien in die lijn ontstonden "vanaf de grond" en konden dus de hele beschikbare schering benutten voor organisatie. Al vrij snel zouden deze buien "elevated", hoog gebaseerd, worden en dat was op de radarbeelden goed te zien, eerst liepen de eerdere supercell en de lijn gelijkmatig op, daarna trok de lijn ineens een stuk sneller en begon op de supercell in te lopen.

18:50 Indrukwekkende taferelen weer. Ik kijk a.h.w. tegen de zijkant van de bow met daardoor een wat rommelige aanzicht, ik denk dat vanuit een noordelijke positie de shelf en gustfront er meer georganiseerd/aaneengesloten uit zou hebben gezien.

Panorama uit 8 foto's op 50mm brandpuntafstand:

Let op: panorama's in dit verslag kunnen worden aangeklikt voor volledige weergave (ik hoop dat je een groot scherm met hoge resolutie gebruikt 😉).

19:06 Het nu elevated karakter van de bow zorgde ervoor dat we over NL er minder te duchten hadden van evt. extreme verschijnselen maar er kon natuurlijk nog steeds behoorlijk veel neerslag op korte tijd gedumpt worden. We werden nu overlopen, vanuit mijn positie zou er natuurlijk een forse neerslagkern te zien moeten zijn en dat gebeurde dan ook. Een erg donker gebeuren met veel geflits erin.

Wat een heerlijke onweerparade voor mijn neus in korte tijd! Op de KNMI kaartjes voor ontladingen en neerslag is duidelijk waar de zwaarste cellen voorbij gekomen zijn:

Geplaatst 09-08-2024 17:18
Gewijzigd 14-09-2024 15:51

Sluiten

Web Analytics