Hans' Weerweb

20-07-2024 - De zware buien van zaterdag 20 juli

Gekoppeld aan passage van een (thermische) vore werden forse buien verwacht over (eerst) het zuidoosten en (later) het midden van het land. Een verslag vanuit het Eindhovense.


18:15 Zeer imposante opkomst van de buien vanuit het zuiden

Een (thermische) vore komt deze middag vanuit het zuidwesten opzetten en beweegt noordoostwaarts. Convergentie in de vore is de trigger voor vorming van onweersbuien met om de nabij 1000-1500 J/Kg MUCAPE en 15-20kts effectieve diepe schering met PW waarden tot ruim 40mm ter beschikking. De buien trokken niet bijzonder snel noordoostwaarts en met de te verwachten intense neerslag was lokaal tot rond 40mm totale neerslag mogelijk zo werd verwacht.

De meeste en zwaarste buien werden over het zuidoosten verwacht, het KNMI kwam met een Code Geel over de zuidoostelijke provincies: "In de namiddag en avond is er in het zuidoosten en later ook midden kans op enkele onweersbuien. Hierbij zijn windstoten, lokale wateroverlast en hagel mogelijk."
Estofex kwam eerder in een "extended forecast" met een level-1 over o.a. het uiterste zuiden en zuidoosten van ons land: "mainly for severe gusts, a few large hail events and heavy rain."

Vanaf 16:15 steeds meer tekenen van wat te gebeuren stond:

Deze TCu in het oosten illustreert hoe groot het allemaal is, bleek volgens de satelliet behoorlijk ver over de Duitse grens te staan!

In zuidelijke richting was te zien wat voor ons in petto was en het werd steeds dreigender en donkerder:

Na 18:15 begint het dan 'echt', eerst komt een neerslagscherm in het westen op foto, deze hoorde bij een paar kleinere onweerscellen die over midden-/west-Brabant richting de Drechtsteden trokken. Deze ontstonden op nieuwe convergentie op de kop van wind van zee, wind gedraaid naar W to NW richting na passage van de vore. Dit convergentielijntje komen we later in dit verslag nog eens tegen!

In ZZO richting ziet het er wel erg dreigend uit. Hoewel dit feitelijk het minst actieve deel van het complex van maar matig georganiseerde buien was, zagen we hier wel de meeste bliksemkanalen (want niet verstopt in of achter neerslag).

De zware neerslagkernen trokken net wat westelijk van onze woonstek voorbij. Ik laat de foto's maar voor zich spreken:

Na 19:15 is het voor hier gedaan en is het tijd voor afscheidstaferelen:

Rond 18:30 nog een opmerkelijke ontwikkeling te zien op het Stormarchive ongefilterde neerslagradarbeeld hieronder. De eerder genoemde convergentielijn loopt hier in op de outflow boundary van het onweercomplex: 

Dat zou aanleiding zijn tot verdere activatie aan de noordkant van het complex die zelfs terug te zien is op het totale neerslagkaartje:

De bliksemsporen laten, samen met de totale neerslagkaart, zien waar de meest aanzienlijke cellen voorbijgekomen zijn

Het zou over delen van Limburg en de regio juist westelijk van Eindhoven komen tot soms forse wateroverlast en verder ook windschade.

En toen was het vooruitkijken naar de kansen op nachtelijk onweer dat in meerdere runs door o.a. EC werd berekend. De kansen op bliksemfotografie over het stadsbeeld ontbraken vrijwel over heel 2023 en dit jaar was het tot nu ook niet veel. Het was dan ook met spijt dat ik rond 01:15 besloot maar te gaan slapen omdat de buienlijn in Noord-Frankrijk aan het verzwakken was en meer en meer leek te gaan passeren ten zuidoosten van ons land. In de nanacht zou het toch 'wat anders' uitpakken - maar dat verdient een eigen verslag. 😄 

Geplaatst 23-07-2024 14:24
Gewijzigd 24-07-2024 16:49

Sluiten

Web Analytics