Hans' Weerweb

21-07-2024 - Geknetter en gedonder

Ik had er niet meer op gerekend maar het onweer in de nanacht kwam - en hoe!

Na het onweer van de vroege zaterdagavond was de grote vraag of er in de nacht nog kansen waren voor de bliksemfotografie, iets wat bijvoorbeeld door EC meerdere runs wel berekend werd. Ik heb het tot voorbij 01:00 aangezien en na een check op de laatste berekeningen en aandachtig bekijken van de diverse radarbeelden besloot ik (...) dat de kans te klein was om de nacht door te halen en dus ben ik gaan slapen.

Maar tegen 05:00 werd ik wakker gedonderd door een enorme knal en amper keek ik naar buiten of meteen weer een verblindende flits direct gevolgd door een scheurende en erg harde donderslag! 😬Zware knallen! Gauw met het fotospul aan de slag maar natuurlijk de meest dichtbij ontladingen al gemist, en ook was het meeste spul nog IC. Toch nog enkele kanalen op foto gekregen gelukkig. De eerste was een wel erg bescheiden exemplaar:

Tja, bij de volgende denk je natuurlijk waarom nou net daar!? Extra jammer was dat het de laatste nog redelijk nabije ontlading was:

Gelukkig ook wel een paar CGs mooi in beeld.

Bliksemfrequentie mocht er best zijn maar helaas ging het meestal om IC-geflits.

Na de foto hierboven was het zo'n beetje gedaan met de ontladingen uit die bui. Meer noordoostelijk een nog best actief exemplaar maar wel al op behoorlijke afstand en het daglicht kwam daar al op. Hoe snel dat ging blijkt zelfs uit de volgende foto's en die zijn in noordelijke richting genomen.

Al met al tevreden want het komt echt veel te weinig voor, nabij ontladingen in het donker, en dat vind ik jammer want forse ontladingen boven al de lichtjes hier is voor mij een favoriet tafereel! 😀

Op het Lightningmaps kaartje hieronder van de ontladingen tussen 00z en 06z zien we op de B/Fr grens nog de laatste ontladingen van het complex dat ik tot voorbij 01:00lt had gevolgd en over zuidoost-Brabant de relatief kleine sporen van de felle buien die over België ontstonden en hier in de regio zoveel spektakel leverden:

Geplaatst 21-07-2024 21:54
Gewijzigd 04-09-2024 11:58

Sluiten

Web Analytics