Hans' Weerweb

23-06-2024 - NLC's!


23:30 NLC's vanuit Eindhoven

Ook de lichtende nachtwolken (NLC's = Noctilucent clouds) lieten dit jaar op zich wachten, niet alleen waren ze maar sporadisch maar dit jaar zat helder zicht er met de wat treurige weersomstandigheden tot nu niet in. Maar vandaag zou het dan in de avond opklaren en dus was het de OSWIN radar checken. Dat zag er 's-ochtends geweldig uit maar daar hebben we niets aan want geeft de juiste condities tijdens daglicht...

Maar aan het begin van de avond zag het er weer erg goed uit (een goed signaal rond 18:00UTC betekent vaak een goede kans op NLCs):

Hierboven en -onder: natuurlijk zo gauw als dat kan proberen fotografisch (i.t.t. het blote oog) zekerheid te krijgen, en zo na 22:55 was dat het geval al was het allemaal nog erg zwak. Wel maakte ik me zorgen over de impact van een 'vuile' laag gelaagde bewolking en/of vocht en/of stof over de horizon op de te maken foto's....

Maar al snel werd e.e.a. duidelijker zichtbaar, dit is in NNO richting maar verder oostelijk waar het sneller donker werd waren de NLC al veel duidelijker te zien.

Het werd een niet zo fel maar wel behoorlijk uitgebreide display helemaal van NW tot NO zichtbaar. Hieronder een drietal detailopnamen van NW naar NO:

En toen werd het snel donkerder en dus fotograferen. Helaas dus die band over de horizon, het is natuurlijk zo dat ik fotografeer vanuit 50 meter hoog, vanaf de grond kijk je natuurlijk grotendeels 'over' die band heen. Andere dingen die ik had kunnen/moeten doen:

  • Meer groothoek (dit zijn allemaal opnamen van 44mm of meer) met meer voorgrond zodat de display hoog in het beeld blijft. De display was bovendien breed genoeg om het beeld te vullen. Meer uitgezoomd is natuurlijk het deel van die donkere laag op de foto kleiner.
  • Even nog wachten totdat het donkerder is zodat de band minder zichtbaar is (nu juist geaccentueerd door het restlicht van de zonsondergang, zie bv de laatste foto hieronder als het al donkerder is).
  • Later in de nacht, ruim voor de zonsopkomst, de NLC (als ze er dan zijn) vastleggen, later in de nacht is er minder stof en vuil in de onderste luchtlaag.

Maar nu lijkt het alsof ik vind dat het allemaal mislukt is, maar dat is zeker niet zo! Het was een mooie display en ik ben blij met de opnamen. Maar er is altijd ruimte voor verbetering... Vervelend detail is dan nog dat de twee avonden hierna er geen NLC waren maar ook geen, of i.i.g. veel mindere, 'vuile laag'...

Sluiten

Web Analytics