Hans' Weerweb

04-05-2024 - Eindelijk weer "in het veld"!


16:12 Het 'hoogtepunt' van de dag, een forse arcus

Eindelijk er weer eens op uit! Na een wat moeilijke periode voor het eerst sinds 9 juli vorig jaar op pad en daar stond ik dan in het gras met de warme zon op mijn kop en een onweerslijn komend vanuit het zuiden. Wat voelde dat goed aan! Ach, het was wel een bescheiden regio-chase met een bescheiden setting op het programma maar dan nog.

De situatie: Een laag voorafgegaan door een trog op hoogte naderde vanuit het zuidwesten. De trog bereikte vroeg op de middag het zuidwesten van ons land waarna vervolgens het systeem noordoostwaarts zou bewegen. Veel neerslag op de trog en oostelijk en noordelijk van (de kern van) het laag met (vooral op de trog) tot halverwege de avond over het zuiden en midden kans op onweer erbij in een setting met tot rond 500 J/Kg MUCAPE en net aan voldoende effectieve schering voor organisatie tot multicellen. Maar: in een aantal runs lieten modellen (waaronder EC) het onweer snel deactiveren over ons land...

Stormchase

Crew: Ikzelf en Level-3 collega Ruud
Vertrek: 13:15
Terugkomst: 17:30
Totaal aantal km: 128
Route: Eindhoven, Den Bosch, omg. Dussen - Sprang Capelle, Den Bosch, Eindhoven
Waargenomen: Cb Arcus, zware neerslag/wolkbreuk
Skywarn-meldingen Wolkbreuk omg. Den Bosch

Om omgeveer 14:00 ter plaatse op de Veerweg te Sprang met goed zicht op het westen. De buienlijn was - zeg - WNW - OZO georiënteerd en met het oog op de windrichting op 850 en 700hPa hoopte ik op een fraai uiterlijk van de voorzijde en dat zou dan in westelijke richting mooi kunnen worden vastgelegd. Bovendien was de snelweg dichtbij en kon zonodig snel in westelijke richting worden bijgesteld.

Ik had m'n locatie aan Ruud doorgegeven en wat later arriveerde hij en konden we samen afwachten. In zuidelijke richting was een "break in the weather" zichtbaar:

Helaas ging het onweer er op de NL/B grens zo goed als helemaal uit en was het tafereel in westelijke richting niet erg indrukwekkend (zacht uitgedrukt).

Maar nu heractiveerde het oostelijke deel van de lijn en er leek zich in oostelijke richting een shelf te vormen maar nog te ver weg voor een sprekende foto. Helaas hield ook dat deel het niet vol en moesten we het doen met outflow-taferelen. Daar kwam nog bij dat die outflow erg snel van de oorspronkelijke lijn wegliep zodat er ook niet veel van de shelf in wording overbleef, we moesten het doen met een forse arcus die ook nog eens voor onze neus uit elkaar viel... 😅

Maar goed, dat leverde dan nog een paar aardige beelden op. Ik maakte me op voor vertrek toen ineens nog Level-3 collega Richie ter plekke kwam voor een "meet & greet". We spraken even in de koude outflow, het was zomaar ruim 5 graden afgekoeld.

Ik ben toen huiswaarts gekeerd en moest daarvoor door de lijn heen rijden. Dat leverde op de A2 aan de zuidkant van Den Bosch nog een verrassing op in de vorm van een heuse wolkbreuk met water op de weg, verkeershinder en alles wat erbij hoort, daarvan een Skywarn melding ingediend.

Om 17:30 weer thuis en ik kon de achterkant van lijn zien wegtrekken:

Sluiten

Web Analytics