Hans' Weerweb

01-05-2024 - Onweer (weer) op afstand

Onweer mogelijk aan het begin van de nacht naar 1 mei; mijn (bliksem-)fotografie verwachting stond weer hoog!

Een (thermische) vore was ontstaan over NW-Frankrijk en zou vanaf de late avond van 30 april, en vnl. in het begin van de nacht naar 1 mei het focus zijn voor onweersbuien, weliswaar met de nadruk over het zuidwesten. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, eindelijk weer eens kans om mooie bliksems vanuit thuis vast te leggen! Helaas bleef het onweer ook nu weer op afstand, hoewel: deze keer toch wel minder ver weg maar helaas allemaal IC zodat het bij indirect geflits bleef.

Pas bij het verder trekken kwamen enkele bliksemkanalen tevoorschijn. Omdat ik nu eenmaal de onbedwingbare neiging heb 😁 om onweer vast te leggen toch bijna drie kwartier met de cam bezig geweest en daarna alle foto's bekeken en naar keuze bewerkt zodat het pas tegen 02:00 bedtijd werd - en dat terwijl ik op 1 mei extra vroeg op het werk moest zijn. Hieronder de oogst, het is niet veel maar het is onweer!

Later, van zeg 02:00 tot voorbij 04:00 zou het nog overwacht flink activeren en kreeg een strook over Utrecht, Markermeer en Noord-Holland te maken met flink onweer met hoge bliksemfrequentie, veel gedonder, hagel en windstoten. E.e.a. goed zichtbaar op het Lightningmaps overzicht:

Geplaatst 05-05-2024 12:32
Gewijzigd 05-05-2024 23:07

Sluiten

Web Analytics