Hans' Weerweb

15-01-2024 - Snowmageddon! Of toch niet?


Rond 14:20 een bijna 'white-out'.

Dat zou wat worden komende woensdag waren de (voorbarige) berichten. Nou, dat valt nog maar te bezien. Maar vandaag probeerden wel een paar sneeuwbuien aanspraak te maken op die titel en dus foto's gemaakt!

Eerst eens over woensdag, hieronder een kaart met het totale sneeuwdek tot middernacht naar donderdag als berekend door ECMWF (het model dat in eerdere berichtgeving telkens werd aangehaald) per vandaag 12:00UTC (bron WXCharts):

Alleen voor uiterst Zuid-Limburg een noemenswaardig pak (wat aldaar zeker overlast kan/zal geven), maar bijvoorbeeld voor Brabant slechts enkele centimeters die er bovendien 's-ochtends al zouden liggen. Wel is hierbij de temperatuur net onder, soms net boven, nul zodat winters kwakkelweer met overlast voor vooral het verkeer voor de hand ligt. Daarover gesproken, dezelfde berekening komt met een aanzienlijke ijzelsituatie eerder op woensdag aan de zuidkant van de sneeuwval - dat zou voor het noorden van Frankrijk en het uiterste zuiden van België wel eens heel vervelend kunnen uitpakken.

Kan het niet toch nog meer onze kant op schuiven? Zeker kan dat en dus moeten we de zaak goed volgen. Maar de laatste berekeningen leggen consequent de zaak wat meer ten zuiden van ons.

Terug naar het hier en nu. Er waren natuurlijk al sneeuwbuien, ook gisteravond was het al mooi wit - mooier als later in de nacht overigens. Maar zo tegen 12:30 kwam de eerste echt zware jongen zich melden, mooi om aan te zien komen met die winterse neerslagsluiers steeds beter zichtbaar.

De sneeuwval werd snel intens met zicht dat afnam tot soms minima van 200 to 250 meter.

Meer buien volgden, sommige zagen er wel erg dreigend uit:

Maar meest in het oog springend was wel de aankomst van de zwaarste bui, niks winterse neerslagstrepen, er kwam een ware grijswitte muur aanzetten:

Het ging al meteen goed los, het was maar goed dat de temperatuur tussen de 0.5 en 1 graad boven nul schommelde (en de bodemtemperatuur misschien nog wat meer) want met deze intensiteit is een sneeuwdek van 5 cm of zelfs meer in heel korte tijd mogelijk.

Het zicht liep terug naar 200 meter of soms nog minder, het werd rond 14:20 bijna een echte 'white-out' toestand zo:

En na zo'n bui onverwachts snel opklaring al stonden aan de NW-horizon alweer wat kandidaten klaar.

En dus:

En zo volgden er nog meerdere sneeuwbuien en -buitjes, dat zou nog tot op de avond doorgaan.

Sluiten

Web Analytics