Hans' Weerweb

29-12-2023 - Onweer op (grote) afstand


23:10 Ja! Een CG uit de bui (dan) ten noorden van Den Bosch

Het valt in 2023 niet mee met de onweerwaarnemingen. Chasegewijs (in NL) maar weinig gelegenheid en bovendien weinig succes en er wilden ook al geen onweersbuien dicht langs mijn woonstek trekken.

Maar helemaal op de valreep van 2023 nog kans! Ons weer werd (nog steeds) aangestuurd door depressie "Gerrit" en we konden op 29 december een twee buiensituaties tegemoet zien bij passage van een tweetal occlusies waarbij de tweede werd voorafgegaan door een trog.

De eerste occlusie bracht buien over mijn omgeving maar behalve soms pittige neerslag was het verder niet noemenswaard. Interessanter werd het 's-avonds bij de trogpassage waarop goed georganiseerde buien werden gevormd met onweer en hagel. Helaas trokken die een stuk noordelijker van hier van west naar oost.

Na eerder al zwak weerlicht te hebben gezien zag ik na 23:00 echter een duidelijk CG kanaal uit een bui ten noorden van Den Bosch dus toch maar gauw een camera opgesteld! Het bliksemde eigenlijk te ver weg (+/- 40km of zelfs nog wat meer bij het verder trekken) maar heb er toch drie op foto gekregen (F7.1, 5", ISO200, 70mm). Was een mooi vrijstaande bui met ver naar het oosten uitgestrekt aambeeld maar helaas kwam bij het fotograferen er net wat lagere bewolking tussen schuiven, zie de foto bovenaan en de oplichtende Cb's hieronder:

Verder nog vermeldenswaard is dat het alweer een dag was met ruime neerslaghoeveelheden wat voor o.a. onze regio zorgwekkend genoemd kon worden gezien alle wateroverlast.

Sluiten

Web Analytics