Hans' Weerweb

16-09-2023 - De buien van 16 september


19:10 Een zware neerslagkern trekt voorbij

Convergentie in een thermisch laag  dat vanuit het zuiden maar langzaam noordwaarts trok was focus voor buienvorming, indrukwekkende buien bereikten ons land vanuit het zuiden bij maar weinig schering en stroming - en dat terwijl op de middag en vanavond de berekende hoeveelheid voor neerslag beschikbaar vocht (PW) zou oplopen naar waarden rond 40mm zodat lokaal erg veel neerslag kon vallen.

Tegen 18:00 lagen de buien over de NL/B grensgebieden maar pas tegen 19:00 werd Eindhoven bereikt. E.e.a. gaf meteen in westelijke richting gezien behoorlijk dynamische taferelen, althans meer dynamisch als ik had gedacht op basis van verwachtingen (uitgesproken single cells situatie):

Enkele zo te zien zeer zware neerslagkernen passeerden, even na het moment van de foto hieronder gaf het weerstation Eindhoven AP een wolkbreuk melding.

Enige rotatie zichtbaar terwijl een verlaging werd gevormd.

Rond 20:00 een behoorlijke verlaging aan de zuidoostkant van de neerslag met helemaal links een opvallende cilindervormige rotatie (die duidelijk zichtbaar was):

Tussen 19:30 en 20:00 ook onweer ten westen van mijn positie maar meer dan wat indirect geflits en wat gerommel heb ik er niet van gemerkt, kwam mogelijk door alle zware neerslag. Het neerslagradarbeeld van 19:30:

Sluiten

Web Analytics