Hans' Weerweb

11-09-2023 - Eindelijk nachtelijk gebliksem

Ik moest er dit jaar lang op wachten maar eindelijk dan toch weer eens gebliksem bij nacht - al bleef de meest actieve buienlijn eigenlijk net wat te oostelijk.

OMG wat moest ik er dit jaar lang op wachten maar eindelijk dan toch eens gebliksem bij nacht - al bleef de meest actieve buienlijn eigenlijk net wat te oostelijk. Het onweer kondigde meteen ook het einde aan van een - zeker voor September - zeer warme en daardoor bijzondere periode. Te Eindhoven kwam het tot een hittegolf van negen dagen lang met maar liefst 6 dagen met maxima van 30/30+ graden! Zou deze drukverdeling over Europa (een Omega-blokkade met een standvastig hoog over onze streken en lagedrukgebieden over Spanje/Portugal en verder op de Middellandse Zee bij Griekenland) in Juli of Augustus hebben plaatsgevonden zouden we zeker met extreem warm weer te maken hebben gekregen. Nu werden veel dag-/weerstationrecords verbroken.

Op de weerkaart hierboven de "schuldige", een koufront met een vanuit het zuiden naderende golf / er loopt nog een thermisch laag vooruit. Convergentie daarin zou een rol van betekenis spelen. Laat op de avond en het begin van de nacht zou het zuidoosten met behoorlijke onweersbuien te maken krijgen met kans op hagel en (vooral) veel neerslag op korte tijd. 

Ik had eerst nog een vergadering maar maakte me daarover geen zorgen, de buien zouden immers pas later komen. Dat bleek een vervelende misrekening, de voor mij mooiste, meest nabije buien dienden zich net na 20:30 aan en produceerden fraaie ontladingen aan de westkant - het mooiste uitzicht voor ontladingen... Ongelukkigerwijs zakten deze bui snel in terwijl ik gauw-gauw de fotospullen in stelling bracht... De hele rest van de ontladingen zou op afstand plaatsvinden... 

De vier foto's hieronder geven de laatste fasen van deze bui weer, de eerste is een voorbeeld van wat ik mooi vind, ontladingen boven de bebouwing die het hele uitzicht belichten:

Bijna tegelijkertijd onweer aan de oostkant en daar had ik de pech dat de meest nabije ontladingen niet konden vastgelegd omdat de sportvelden en de atletiekbaan in vol gebruik waren met alle schijnwerpers aan. Ik moest dus wachten op het verder (en daarmee verder weg) trekken van deze buien:

Een convergentielijn voor mij (te) ver oostelijk zou het focus zijn voor voortdurende ontweersactiviteit, chasers in het Nld/Dld grensgebied konden hele reeksen bliksemfoto's maken! Ten westen ervan (dus feitelijk wat meer afgesloten van de warme lucht ten oostelijk van de convergentie ontstonden nog wat kleinere onweersbuien, toch nog 20+ kilometers van me vandaan maar gelukkig kon ik daarvan nog de volgende beelden maken.

Al met al een behoorlijke onweerssituatie, hieronder het ontladingenkaartje van het KNMI. Let wel, tijden zijn in UTC dus kaart loopt door tot 02:00lt op 12 september. En - ik keek het aan tot 02:30 - knetterde het in oostnoordoostelijke richting vrolijk door!

Goed, aan de ene kant viel het me dus wat tegen, maar ook weer niet: eindelijk onweer en wat was het mooi om het te zien en te volgen. De foto's zijn de bonus. 😀

Geplaatst 13-09-2023 13:07
Gewijzigd 18-09-2023 09:10

Sluiten

Web Analytics