Hans' Weerweb

24-07-2023 - Onweer Eindhoven


Verse bloemkool rond 15:15

"Onweer Eindhoven" is een wel erg simpele titel maar dit jaar is onweer in deze regio zeldzaam... heel zeldzaam... dus zelfs niet bijzonder onweer is een verslag waard - iets met kinderhand die gauw gevuld is 😅.

En ook nu weer zaten we in een zwak deel van lijn onweersbuien die hier passeerde. De lijn was gekoppeld aan de passage van een occlusie voorafgegaan door een hoogtetrog, dit leverde de nodige buien op in een setting met ruim over 500 J/Kg MLCAPE en voldoende windschering voor multicell-organisatie. In het uiterste oosten van NL en bij de oosterburen meer onstabiliteit en schering, een situatie waarvoor Estofex een level-1 had uitgezet.

Om 15:15 dus zicht op de Bloemkool ten noorden van hier:

15:30 Hierboven: de 'bloemkool' heeft nu regio Veghel-Uden bereikt, let op de twee kleinere buien in het spoor van de bloemkool. Deze zouden erg snel in betekenis toenemen en - althans zo leek het op radar - samenklonteren. Mijn hoop was gevestigd op de grotere zuidelijke cel maar die begon af te nemen!

15:50 De samenvoeging werd een tamelijk actieve cel met de nodige ontladingen. Ik zag alleen nog deze arcus en een deel van het neerslagscherm want na deze foto's kwam de neerslag van de zuidelijke cel er tussen schuiven:

16:10 ... en dus gaat de aandacht nu naar het zuidoosten en oosten. De neerslag arriveert en tot mijn genoegen worden er weer ontladingen gedetecteerd juist achter de neerslagkern.

16:30 Precies op de grens van de wolkenbasis en de neerslag de felste ontladingen met een paar harde mooi rollende donders. Heerlijk! 😀

Bye bye, and thank you very much.

Sluiten

Web Analytics