Hans' Weerweb

11-09-2008 - Een straffe stijgstroom

Er werd door velen uitgezien naar deze dag omdat het een belangrijke onweersdag zou kunnen worden. Eerlijk gezegd had ik er maar weinig vertrouwen in en dacht dat alleen buien op dat front tot het uiterste ZW van NL zouden reiken...

De neerslagradarbeelden in dit verslag zijn afkomstig van Buienradar.nl.

Er werd door velen uitgezien naar deze dag omdat het een belangrijke onweersdag zou kunnen worden. De temperatuur kon aardig oplopen, er was de nodige luchtvochtigheid en windschering met een algemene stroming noordwaarts terwijl de wind in de onderste laag vanuit het oosten zou gaan komen. Estofex tekende onweerkansen voor de ZW-helft van NL terwijl een level-1 area nog net het uiterste ZW van Zeeland raakte. Dit laatste ivm met een vanuit Franrijk noordwaarts trekkend koufront, voor dat front uit zou een vore voor de nodige onstabiliteit kunnen zorgen.

Eerlijk gezegd had ik er maar weinig vertrouwen in dacht dat alleen buien op dat front tot het uiterste zuidwesten  van NL zouden reiken. Voor de middag werd het al snel warm en het voelde ook best vochtig aan. Ik zag nog in het ochtendlicht al een opvallend teken. De lenticularis-achtige verschijning hieronder trok langaam NO-waarts terwijl de wind er bijna haaks opstond! Ik vond het een echte rotorwolk.

Halverwege de ochtend verschijnt er midden-Brabant een piepklein NO-waarts reizend celletje op de neerslagradar (op het radarbeeld met meeste rechtse exemplaar):

Onwillekeurig moet ik terugdenken aan 22 juni. Toen verscheen in ZW-Brabant zo'n pitje dat ongeveer mijn kant op kwam, ik besloot dat mini-ding vanuit thuis op de PC te volgen in afwachting van het grotere werk. Over die cel hebben ze het in Arnhem nu nog... Gelukkig zou ik die dag andere mooie cellen onderscheppen, maar met dat spreekwoord over 'een ezel en dezelfde steen' in gedachten besluit ik nu toch maar snel een mooi zichtpunt voor de bui uit op te gaan zoeken.

Spotting & chasing

Crew: Ikzelf
Vertrek: 10:45
Terugkomst: 12:45
Totaal aantal km: ca. 50
Route: Wijbosch omg. Den Bosch, Engelen, Bokhoven, Den Bosch, Wijbosch
Waargenomen: Cumulonimbus, (ontstaan van een) roterende stijgstroom

Als ik onderweg ben en in de buurt van Den Bosch de cel voor het eerst op afstand zie ben ik opgetogen, wat een mooi ding! Een beetje op een LP-cel lijkend, lage, diep blauwgrijze gladgewelfde wolkenbasis, vrijstaande updraft en een smalle maar intensief uitziende neerslagsluier aan de 'voorkant' (in de trekrichting). Toch durf ik niet te stoppen voor alvast wat foto's, bang als ik ben iets te missen!

Aangekomen tussen Den Bosch en (Nieuw-)Engelen in sta ik aan de westkant van de cel en krijg ik heel kort maar wel beste forse neerslag over me heen. Er ontstaat een uitsparing in de basis:

Het lijkt wel een haaiebek of zoiets! Hieronder: de wolkenbasis is erg glad en gewelfd. Het lijkt dat de cel over de onderste luchtlaag glijdt.

Qua fotomateriaal valt het allemaal niet mee, de gebruikte lens kent een lastig te corrigeren vervorming op 18mm en de situ is vaak zo dat ik recht tegen de felle zon in moet fotograferen. Hierboven: er ontstaat inflow in de uitsparing. Hieronder: deze wordt snel dikker en meer rechtop staand. Er is rotatie zichtbaar. Let ook op de 'tube' die rechtsboven in de uitsparing stroomt.

Hierboven: uh, rotatie neemt toe, de kolom lijkt wat aan te punten en ik sta er zowat recht onder (foto genomen op 18mm). Dan maar verkassen, maar even later sta ik er wéér onder... Zie de foto hieronder, die ik geslaagd vind omdat je de rotatie zowat kunt zien.

Hierboven: mooi hoe de inflow er van beide kanten mooi 'indraait'. Het stijgstroompje vertoont de typische kurketrekkervorm en ook valt op hoe deze overhelt in vrijwel de tegenovergestelde richting als de (ver voorover hangende) stijgstroom van de moedercel (zie een foto verder 
terug)..

Even een sfeerplaatje tussendoor:

Bijna 'bell-shaped' vervolgen de nieuwe stijgstroom en de moedercel in NNO richting. Helaas beneemt toenemende lagere bewolking voor een groot deel het zicht.

Hierboven en onder nog beelden genoemen op weg naar huis. Het geheel zag er toch onstabiel uit en ik twijfelde... zou het dan toch? Het zou later blijken dat inderdaad alleen het alleruiterste zuidwesten van Zeeland nog onweer van betekenis zou meemaken.

Geplaatst 20-07-2023 15:43
Gewijzigd 25-07-2023 09:52

Sluiten

Web Analytics