Hans' Weerweb

11-07-2023 - Stormwatch

Weer een warme tropische dag loopt ten einde en daarmee ook de warmte als een koufront op de avond van west naar oost passeert. Het front zou weinig actief zijn maar in de loop van de avond activeren op nadering van een hoogtetrog. Tegen middernacht rond 1000 J/Kg CAPE en voldoende schering voor multicellen. Op basis van de (laatste runs van de) meer fijnmazige modellen buien met een hoge basis en zelfs genoeg effectieve schering voor verder organisatie!

Buien werden op of juist voor het front berekend met ten zuiden van de rivieren juist wat minder exemplaren maar voldoende om met het vooruitzicht van onweer en die hoge basis alvast te rekenen op leuke bliksemfotografie van huis uit! Ik was al helemaal voorbereid maar het zou allemaal minder uitpakken als ik had verwacht/gedacht/gehoopt.

Het spel begint zo'n beetje tegen 23:30 als ten westen niet erg actieve onweersbuien op een lijn noordoostwaarts bewegen. Ze zaten eigenlijk wat te ver weg en tot overmaat van ramp passeerde een forse bui zonder onweer tussen mij en de genoemde buien. Zo kwamen alleen enkele indirecte flitsen in beeld:

23:47: vol in de neerslag. Er was zo niet veel meer te doen en dus naar de andere kant met zicht op het zuidoosten. Er waren ondertussen over België twee cellen ontstaan die dichterbij zouden gaan komen.

23:59: De eerste komt in beeld maar de bui lijkt wat te rightmoven(!) waardoor deze van mij uit steeds wat verder weg komt te liggen. Die eerste (meest noordelijke) activeerde snel, de zuidelijke bleef vooralsnog een wat bescheiden ding.

Maar de noordelijke werd behoorlijk electrisch, het werd een ware knipperbol. Maar helaas alleen IC en dat zelfs zonder zichtbare kanalen! Dat viel dus flink tegen. Wel veel ontladingen oplopend tot meer dan 40 tot 50 stuks per minuut voorzover ik dat goed kon zien.

00:30:  Om half een geef ik het op; alleen geflits en de cel komt nu toch wel behoorlijk ver te liggen - zou even later ten noorden van Venlo de Duitse grens passeren. Chasers rapporteerden een verder opgelopen bliksemfrequentie en wolkenstructuren die op een supercell duiden. Op dat moment komt de tweede cel onder Weert de Belgische grens over om al activerend over bijna hetzelfde traject noordoostwaarts te trekken.

De eerste cel zou over Duitsland duidelijk rightmoven en 'uit de lijn' lopen:

Ook van andere cellen op het front werd gemeld dat er maar amper zichtbare ontladingen naar de grond (CG) te zien waren.

Naderhand bedacht ik me dat ik beter de noordelijke buien voor twaalf uur met een telelens had kunnen fotograferen en de oostelijke cel na middernacht met meer groothoek en sluitertijd om wellicht zo mooie structuren vast te leggen. Maar ja: achteraf is iedereen wijs!

Sluiten

Web Analytics