Hans' Weerweb

20-06-2023 - Eindelijk chasen!


16:25 - vanuit Haarsteeg: beregenen of verregenen?

Na weken lang droog en warm (best vaak: heet) weer stond voor deze dag dan eindelijk een forse onweersituatie in de verwachtingen. Een golf in een langgerekt front bij een laag ten noorden van de UK diept uit tot een laag. Na passage van het bijbehorende warmtefront aanvoer van onstabiele vochtige lucht.

Dan vandaag vanuit het westen het (weinig actieve) koufront met er vooruit passage van zuid naar noord van een thermische vore, op de weerkaarten waren meerdere convergentielijntjes zichtbaar. E.e.a. is aanleiding tot vorming van pittige onweersbuien die vanuit het zuidwesten noord/noordoostwaarts bewegen. Voor deze buien was 1500 - 2000 J/Kg MUCAPE, diepe (0-6km) windschering rond 25kts en 30-40mm voor neerslag beschikbaar vocht voorhanden zodat goed georganiseerde multicellen kunnen worden verwacht met veel neerslag op korte tijd, hagel tot 2-3cm en zware windstoten. Deze buien arriveren in de tweede helft van de middag in het zuidwesten om na middernacht via het noordoosten NL te verlaten. Lijnvormige organisatie (squall line) hierbij mogelijk! 

Het KNMI kwam de avond vantevoren alsvast met een Code Geel waarschuwing: "Morgen (dinsdag) tussen 16 en 18 uur bereiken stevige onweersbuien het zuiden van het land. In de avond trekken de onweersbuien verder over Nederland. Bij de buien kan lokaal veel neerslag in korte tijd vallen, is plaatselijk hagel tot 2 cm mogelijk en kunnen windstoten tot 75 km/uur voorkomen."

Estofex kwam met een Level-2 over vrijwel de hele BeNeLux: "A level 2 was issued for NE France and parts of BeNeLux mainly for large hail, severe wind gusts, and heavy precipitation. A tornado cannot be excluded."

Stormchase

Crew: Ikzelf en Ronnie
Vertrek: 14:30
Terugkomst: 20:15
Totaal aantal km: 175
Route: Veghel, omg. Dussen, Haarsteeg, Den Bosch, Vught, Eindhoven
Waargenomen: Onweer, wallcloud, zware neerslag/wolkbreuk
Skywarn-meldingen 2 x  wolkbreuk omg. Den Bosch en omg. Vught

We konden een potentieel belangrijke onweersdag tegemoet zien. Sommige fijnmazige berekeningen kwamen voor midden- en west-Brabant met forse waarden als 1700 J/Kg MUCAPE, > 30kts effectieve diepe windschering, bijna 40mm voor neerslag beschikbaar vocht en ruim 4cm maximale hagelsteengrootte(!!).

15:15 We staan af te wachten in het Maaslandschap aan de Veerweg tussen Capelle en Dussen. Verder westelijk was leek mij niet verstandig omdat het volgens mij zou kunnen komen tot QCLS-achtige toestanden waarbij buien zomaar voor de lijn uit om je heen ontstaan en snel in betekenis toenemen. 

Het eerste half uur verliep wat gezapig, in westelijk richting convectie-pogingen zo te zien in droge lucht want droogden telkens snel uit. In zuidwestelijke richting wat donkere massa aan de horizon, een tweetal buien was in de omgeving van Antwerpen ontstaan en kwam onze kant op. 

Rond 15:45 Voortgang! In westelijke richting is een volgende stijgstroom wel succesvol en in het zuidwesten beginnen de buien er indrukwekkend uit te zien.

Ook boven ons leuke taferelen, we zagen Chinook- en Apache heli's en F16 en C130 vliegtuigen:

16:00  Het zuidwestelijke spul begint nu toch echt te naderen. Beetje zorgwekkend is dat de oostelijke (op de foto's linkse) bui wat lijkt te rightmoven en i.i.g. begint het neerslaggebied ervan snel uit te breiden. Dat kan ons west-oost plannetje dwarsbomen.

Hierboven: We moeten nu echt op pad! Maar eerst nog even de stijgstroom hieronder fotograferen.Zit een beetje klem tussen de neerslagkernen maar met duidelijke uitzakking en lijkt aan de vorm te zien ook te roteren (voorzover je dat kunt zien natuurlijk).

16:23: Op de A59 lukt het ons voor de neerslag te komen en zien we hoe fraai het ding er aan de inflowkant uitziet. In een soort van wanhoopspoging niet overlopen te worden afslag naar Haarsteeg genomen en snel foto's gemaakt.

Het verder rijden door Haarsteeg en het met enige vertraging door het Maaslandschap richting Den Bosch rijden duurt dan weer net te lang en we worden door de neerslag ingehaald. En hoe! Zware wolkbreuktaferelen op de A59 en even later op de A2 t.h.v. Vught. Minder dan 20-30 meter zicht en veel water op de weg (en automobilisten die midden op de snelweg blijven en af en toe op de rem gaan...). 

17:40: Net verder oostelijk leek er weinig verder activiteit te zijn maar voor alle zekerheid e.e.a. toch maar 'op niveau' vanuit Eindhoven afgewacht. Op ongefilterd radarbeeld zagen we een outflow boundary naderen en inderdaad kwamen daarbij passende beelden:

Het KNMI verhoogde rond 18:40 het waarschuwingsniveau naar Code Oranje:

20:15: Op een lijn voor het koufront uit ook weer kans op onweersbuien en de eerste daarvan diende zich aan met een whales mouth erbij:

Rolwolkje vanuit het zuidwesten:

21:10: Later kwamen dan nog enkele forse kleppers vanuit het zuidwesten aanzetten maar de energie was wel zo'n beetje verbruikt en dus outflow-gebonden aanzichten en nog maar weinig onweer erop:

Sluiten

Web Analytics