Hans' Weerweb

23-01-2023 - Sneeuw!


In de ochtend hielp de lichtvervuiling om te bepalen hoever de sneeuw gevorderd was.

Sneeuwval verwacht, een echte sneeuwstoring nog wel (dat maken we toch niet vaak meer mee) als een klein laag met  een uitloper (trog) ervooruit vanuit het noorden nadert en zuidoostwaarts over de zuidelijke helft trekt. Hierbij worden de nodige actieve buien verwacht met sneeuw en kans op onweer. Sommige berekeningen kwamen ook nog met kans op ijsregen of onderkoelde regen. Met name over het zuidoosten en (uiterste) oosten kon e.e.a. leiden tot de nodige overlast (m.n. door sneeuwval). Voor regio Eindhoven de tweede dag met kans op uitgebreide overlast al was de timing deze ronde gunstiger v.w.b. het wegverkeer.

Luchtdruk en wind volgens Harmonie run 19/1 18z met de kern van het laagje bij de NH-kust: 

En de kaart voor neerslagsoort:

Het KNMI kwam op de avond van de 19e met een Code Oranje voor - zeg - midden en zuidoosten: "In vrijwel het gehele land komen buien voor, mogelijk met een winters karakter. Vanavond, vannacht en morgenochtend krijgt het winterse karakter de overhand. Hierdoor is er in het hele land, met uitzondering van de kuststrook, kans op gladheid door winterse buien en/of bevriezing van natte wegen en geldt code geel. Morgenochtend trekken zwaardere winterse buien over het land en dit levert vanaf 08:00 uur in de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en vanaf 10:00 uur het oosten van Gelderland en Limburg met rond 5 cm sneeuw per uur een code Oranje op."

Er lag nog een gebroken, maar zo hier en daar goeddeels intact, sneeuwdek van donderdagochtend zodat het op sommige plekken verraderlijk glad was omdat de sneeuw donderdagavond en de vroege nacht naar vrijdag opgevroren was bij -2 tot -3°C. Het begon op mijn woonstek zo'n beetje om 08:15 te sneeuwen, rond 09:00 en erna nam de intensiteit meer en meer toe. Foto gemaakt om 09:40:

Een bijzonder moment was vanaf 11:00 tot 11:45, het werd erg donker en de sneeuwval varieerde van matig tot zwaar met flinke zicht vermindering. Op de foto hieronder 300 - 350 meter:

Hieronder, zicht van 200 tot  250 meter:

Ondanks de regelmatige inspanningen van strooiers en schuivers was er natuurlijk bij deze intensiteit amper beginnen aan en kleurden ook de wegen en fietspaden wit.

Daarna bleef het nog hard doorsneeuwen maar het was een stuk minder donker en het zicht nam weer toe. 

12:46, tijd om eens het dek te meten, het was 7 cm dik gemeten op zand. Er lag nog 2cm van donderdag dus vandaag zeg 5cm erbij. Maar vanaf dat moment nam de sneeuwval behoorlijk af en wat er viel was meest net ten westen van hier zodat die 7cm ook zo'n beetje het eindresultaat was.

Tot slot nog een sfeerbeeldje in oostelijke richting, genomen om 13:00:

Sluiten

Web Analytics