Hans' Weerweb

17-08-2008 - Even 'stormspotten'…

Tegen half acht 's-avonds nadert een lijn zware bewolking met neerslag vanuit het westen en ik besluit toch maar even 'het veld' in te gaan voor foto's. Het zou wat interessanter uitpakken dan ik had verwacht!

Een 'knip' uit de Estofex forecast voor deze dag:

...S England, N France, N Belgium, Netherlands...
A shortwave trough will overspread the region during the evening hours when a few hundred J/kg of CAPE should be available in the region. Strong QG forcing may initiate linearly organized storms or isolated multicells with gusty winds and perhaps some small hail. Severe weather is not expected as DLS and CAPE are rather weak.

Tegen half acht 's-avonds nadert een lijn zware en erg donkere bewolking met neerslag vanuit het westen en ik besluit toch maar even 'het veld' in te gaan voor foto's. Het zou wat interessanter uitpakken dan ik had verwacht!

Ten zuiden onweert het, maar noordelijk staan de meest indrukwekkende wolkentorens... Ik kies positie oostelijk van Schijndel in de buurt van de Zuid-Willemsvaart, ik sta dan nog net 'onder' de meest noordelijke ontladingsregistraties op het Buienradarbeeld hierboven.

Eenmaal een goed plekje gevonden ziet het er toch wel lekker dreigend en erg donker uit wat daar schuin op me afkomt. Nou kennen spotters en chasers wel de 'textbook' buien-eigenschappen natuurlijk wel, dus is de eerste conclusie: helaas geen mooi 'gelaagde' shelf te zien, maar wel een gustfront veroorzaakt door de koude uitstroom aan de voorzijde van de bui, right? Uh, misschien wel eens: wrong! Eerlijk is eerlijk, ik dacht dit aanvankelijk ook, zodat ik niet goed kon verklaren wat zich direkt hierna afspeelde. Ook lastig v.w.b. de Skywarn-meldingen, bij onzekerheid over de waargenomen zaken meld ik liever niet dan een onterechte melding afgeven.

Deze buienlijn ging van ZW naar NO, bovendien leek het of deze cel zich nog op de lijn in NNW-richting verplaatste, al kan dat misschien ook door aangroei zo gebeurd zijn. Resultante is dat deze cel (of zijn het er twee?) zich in - zeg - NNO richting verplaatst en ik tegen de ZO-kant aankijk, zeg maar het laatste stuk van de zuidelijke zijkant. En met die constatering zijn de kaarten misschien eens heel anders geschud...

Even wat meer overzicht, ik vermoed dat het 'gust front' gevormd is door uitstroom aan de achterkant van de bui (RFD), op mijn positie is nauwelijks wind, de bomen in de verte bewegen behoorlijk en iets meer rechts (noordelijk) van me lijkt de wind naar de bui toe te staan...Zou het kunnen dat ik tussen de twee uitstromen insta? Voor de goede orde: de cel trekt dus iets of wat schuin op me af, dus bijna voor me door.

Hieronder: aan het einde van dit front en juist los ervan twee formaties met rotatie! Ziet er erg dreigend uit, soms lijken strepen fractus van achter de bomen vandaan aangetrokken geworden, heb helaas geen sprekend voorbeeld kunnen fotograferen. Laten we deze twee maar even Links en Rechts noemen, en volgen we eerst wat Rechts gaat doen.

Rechts vertoont meer rotatie dan Links en een meer uitgesproken structuur. Een ronde vorm ontstaat:

Oeioei, duidelijke rotatie (echt met zo'n US-tempo erin) en steeds verder reikende uitzakking in het midden... Het geheel kwam nu behoorlijk snel behoorlijk dichtbij (je ziet een groothoekfoto) en ik zeg eerlijk dat ik het wat benauwd kreeg van dit laagvliegende geval. Ik ben naar de auto teruggelopen en neem de foto hierboven staand bij m'n al geopende portier. Ik wil zonodig snel weg kunnen hier... Net na het nemen van de foto neem valt de rotatie ineens vrijwel stil, een onverwacht gebeuren. Gauw maar even checken hoe het met Links gaat. Het gustfront is inmiddels een stuk dichterbij gekomen.

Links zit er nog keurig aan vast, het is weliswaar behoorlijk woelig maar vertoont duidelijk minder rotatie en organisatie van Rechts. Wel is de arcus behoorlijk ingedraaid en zit Links precies in de eindkrul.

Terug naar Rechts, deze is bezig van vorm te veranderen:

Met de bui nu dichtbij ging alles heel snel. Ik weet niet welke van de formaties ik vastgelegd heb op de foto hierboven, zat i.i.g. nu zowat recht boven me. In het begin dacht ik aanvankelijk nog dat dit van die kleinere rotaties waren die wel eens vaker voorkomen in zo'n woelige arcus van een cel, maar de ontwikkeling van Rechts werd snel atypisch en de hele formatie ook veel te groot. Op de foto hierboven is te zien hoe de/die formatie nu richting het neerslagscherm georiënteerd is en dat toestroom vanaf het neerslagscherm plaatsvindt en dat op dit gedeelte van de cel, heb ik hier een wall-cloud geboren zien worden? Of is het een soort 'bookend'-gebeuren?  Ik kon het helaas niet verder volgen want ik was zo in beslag genomen door alles wat ik zag dat ik verzuimde tijdig nieuwe positie te kiezen, en daar komt forse neerslag met een 'bit of whales'...



Hierboven: zoveel wind, regen en duisternis... Ik probeerde nog te verplaatsen maar het was eigenlijk bijna meteen uit te sluiten dat ik nog tijdig een goede positie kon vinden om de ontwikkelingen verder te volgen. De bui liet me zo in verwarring achter, maar wel weer een leerzaam gebeuren zo, het vinden en juist benoemen van bui-eigenschappen (b)lijkt in de praktijk soms weerbarstig...

Ik heb naderhand toch maar een Skywarn-melding voor wallcloud ingediend, het ging immers om twee duidelijke verlagingen aan de rand van het neerslagscherm met duidelijke zichtbare rotatie, instroom vanuit de neerslag en soms behoorlijke opwaartse bewegingen eronder.

Geplaatst 17-01-2023 15:55
Gewijzigd 16-03-2024 15:33

Sluiten

Web Analytics