Hans' Weerweb

01-01-2023 - Vuurwerk 2022/2023!


1 januari 2023 00:07 Uitzicht in noordelijke richting

Wat een bijzondere (vuurwerk-) beleving deze jaarwissel! Na 55 jaar vuurwerk afsteken waarvan de laatste 52 zelfstandig 😀 ben ik dit jaar voor het eerst 'vuurwerkpensionado'. Ik heb altijd gezegd te stoppen na m'n 65e en dus... De laatste twee jaar heb ik natuurlijk maar zeer beperkt afgestoken (ik weet het: het mocht niet, maar het was maar enkele stuks klein siervuurwerk) en nu was ik nieuwsgierig hoe e.e.a. zou gaan mede door alle prijsstijgingen en de stijgende dreiging van al dan niet landelijke vuurwerkverboden. In de media ging het over recordverkopen en dat niet alleen door de prijsstijgingen. En komt er natuurlijk nog best veel bij vanuit de buurlanden en - helaas - ook van verder weg en dan heb je het vaak over het (soms erg) zware en meer gevaarlijke spul. 

Nu wil het geval dat we sinds 10 januari 2022 50 meter hoog in Eindhoven wonen met een vrij uitzicht over Woensel-Noord en -Zuid met ruim 100.000 inwoners. Ha, dat beloofde kans op spektakel - en oh jongens dat zou het ook bieden!

Ik zette een raam open - kon gemakkelijk want ruim 16°C!!! - en de wind was weliswaar matig tot hard maar met de ZW tot WZW richting had ik er geen last van. 2 fotocamera's opgesteld, eentje naar het westen en een naar het noorden. Settings ISO 100 - 6" - F9 - 35mm, en dat laatste was eigenlijk wat teveel uitgezoomd want ik dacht nog of er wel genoeg vuurwerk in beeld zou komen 😅 - laat mooi zien hoe mis je het kunt hebben!

Cam "noord" 19:56 - 21:39

Cam "noord" 23:56 - 23:58 ⚡ Spannend!

Ik had net (nog geen dag) een nieuwe Pixel Pro en daarmee zou ik dan wat video opnemen. Daarom eerder op de avond eerst maar eens een proefvideootje gemaakt, dat ging eigenlijk iets te gemakkelijk want om middernacht zou blijken dat ik de bediening nog niet onder de knie had... 😟

Maar goed, hier het proefclipje:

Camera "west" had nog niet veel gevangen, of nou ja, het was vaak te ver weg voor sprekende beelden. Maar na middernacht leefde het beeld snel op al was opnieuw het meeste wat verder weg. Foto's zijn van 00:03 tot 00:07.

Maar dan terug naar cam "noord", ook daar ging het om middernacht los maar met veel meer nabij vuurwerk, foto's zijn van 00:00 tot 00:02. 

Ik schoot best wel wat video, maar al druk swipend over de telefoon om in- en uit te zoomen verpestte ik wat settings met veel ruis en onscherpte als gevolg. Ik heb toch maar wat nog toonbare stukjes eruit gehaald en dan vooral voor het geluid - want dat was enorm. Let dus op als je met een headset luistert. Het vuurwerk gaat van 10 tot 50 meter hoog en ik sta op 48 meter dus het geluid ervan komt rechtstreeks en ongehinderd op me af! 😀 

Terug naar cam "noord", de foto's hieronder zijn van 00:03 tot 00:30. Wat een spektakel! Soms ging gewoon de hele horizon "aan"! 😁 

Het meest intens was het tot 00:30, daarna ging het nog door tot voorbij 01:00 om langzaam te minderen tot voorbij 02:00 toen de rust terugkeerde. 

Lieve mensen, wat heb ik genoten! Prachtig was het. Voor de toenemende weerstand tegen het vuurwerk heb ik begrip, er is gewoon teveel overlast voor oudjaar uit, teveel vandalisme en vuurwerkmisbruik en dan nog maar te zwijgen over de gewonden, impact op het milieu door de fijnstofpiek en het depot van zware metalen (de kleuren van het vuurwerk). 

Dat gezegd hebbende stoor ik me aan hoe de (anti-)vuurwerkdiscussie gevoerd wordt. De bestuurders laten merken er totaal geen verstand van te hebben (of dat per expres zo te spelen) en de grote landelijke media belichten telkens alleen, en met duidelijke nadruk, de meest negatieve aspecten. Ik kan talloze voorbeelden geven maar zal dat hier niet doen. Wel vraag ik me af welke 'spin doctors' hierachter actief zijn, sinds de oprichting van het vuurwerkoverlast meldpunt door Groen Links begin jaren negentig is de berichtgeving uiterst negatief geworden en erger nog, met amper of geen ruimte voor tegengeluid. 

Persoonlijk vind ik een vervelend gevolg de polarisatie die rond het onderwerp hierdoor en onnodig, ontstaat. Ik werd tijdens de jaarwissel 2019/2020 terwijl ik legaal siervuurwerk afstak, door verschillende buurtbewoners bekeken als een onverantwoordelijke aso... 😑   

Dat de jaarwissel relatief rustig verliep komt pas in tweede instantie in de berichtgeving terug. In sommige grote steden (waar het ook misgaat bij corona-protesten en voetbalwedstrijden en waar het soms al tientallen jaren traditie is om te rellen tijdens oud op nieuw) natuurlijk weer gedoe met idioten die politie, brandweer en ambulance-personeel aanvallen... In Eindhoven gelukkig een rustig verloop zonder noemenswaardige incidenten - maar dat komt natuurlijk niet in het nieuws.

Laten we nu wel wezen: vuurwerk uit zichzelf doet niets verkeerd. Mensen wel! Door alcoholgebruik, wangedrag of onoordeelkundig gebruik.

Maar voorlopig zitten we met burgemeesters die, bijvoorbeeld, nadat er twee auto's in het dorp in brand zijn gestoken pleiten voor een onmiddelijk en landelijk vuurwerkverbod. En nooit wordt daarbij verschil geschetst tussen illegaal (dus al verboden!) vuurwerk en het reguliere en goedgekeurde spul. 

Uit de laatste cijfers van deze jaarwissel blijkt rond 44% van de vuurwerkgewonden volgens registratie is gekomen door (verboden) F3 vuurwerk en/of  zwaar buitenlands illegaal spul. Bijna de helft dus, terwijl of erbij alcohol in het spel was niet wordt geregistreerd. Daarbij komt dat je je ook nog kunt voorstellen dat een aantal mensen zal beweren dat het vuurwerk legaal was om ellende met verzekeringen en justitie te voorkomen...

Laten we hopen dat verantwoord vuurwerk afsteken met oudjaar toegestaan blijft. Goed vind ik dat de serieuze liefhebbers en de NL vuurwerkbranche duidelijk positie innemen over correct en verantwoord gebruik en dat ook actief uitdragen.

En dan helaas dit nog:

In mijn geboortestek Veghel brandde de doopkapel bij de grote Lambertuskerk jammerlijk geheel af. Het is een Cuypers gebouw dat, uniek genoeg, het midden vormt van drie aangesloten Cuypers gebouwen waaronder de grote kerk. Vuurwerk is bij de harde zuidwestelijke wind aannemelijk oorzaak, een getuige zal 'vonkjes op het dak'. Toch betwijfel ik dat. Het had op oudjaarsdag zwaar en lang geregend bij dezelfde windrichting dus kurkdroog kan het niet geweest zijn. Ik heb echter zelf gezien dat het gebouw, een rijksmonument notabene, zwaar verwaarloosd was en dat er gaten zaten in de glas-in-lood vensters aan de zuidwest gevel. Ik denk eerder dat (delen van) vuurwerk door een van die gaten naar binnen gegaan is, ik ben niet van de complotten dus of dat per ongeluk of bewust gegaan is laat ik in het midden.

Volgens de pastoor van de Lambertuskerk hebben de eigenaars en gebruikers helemaal niets aan onderhoud gedaan gedurende laatste 30 jaar! En dat voor zo'n kennelijk zo belangrijk en onvervangbaar rijksmonument. Dat vind ik dan weer een schande. Nu stond het alweer enkele jaren leeg in afwachting van ontwikkeling van appartementen. Hopelijk blijven de muren staan en kan er herbouwd worden. 

Tot slot! Laten we ervoor waken in ons dichtbevolkte en overgeorganiseerde landje alles te verbieden waarbij we soms last hebben van anderen (er schieten me een aantal dossiers te binnen...). Dan worden we een wel heel onprettige samenleving... 😬 

Sluiten

Web Analytics