Hans' Weerweb

16-12-2022 - Winter(s)dagje


08:20 Uitzicht in noordelijke richting.

Vandaag allerlei winters weer maar ook veel overlast en ongelukken 'in den lande'. Hier in de regio al ruim een week nachtvorst met helaas meestal wel erg grijs weer met mist en /of gesloten bewolking. Een dag was een echte uitzondering met ruime opklaringen en veel zon. Het had matig gevroren (Tmin -7.5°C) en omdat precies op de middag de bewolking terug was kon de zon de zaak niet verder opwarmen en bleek dat genoeg voor een heuse ijsdag met een maximumtemperatuur van -0.8°C. In de avond/nacht opnieuw helder en dat zou woensdagochtend 14 december een minimum van -9.4°C opleveren!

Meer spannend zou het zijn vanaf gistermiddag als een trog (in betekenis afnemende occlusie) vanuit het noordwesten en op de avond/in de nacht zuidoostwaarts zou bewegen om naar verwachting in de ochtend  ons land te verlaten. Dat laatste zou nog tegenvallen want de zaak zou langdurig over het (zuid)oosten stagneren. Op de trog regen en winterse neerslag, geen grote hoeveelheden en ook nog eens tijdens passage over ons land afnemend. Echter berekenden fijnmazige modellen als Harmonie en ICON hierbij kansen op ijsregen en ijzel en i.c.m. de bevroren ondergrond betekent dat meteen gevaarlijke gladheid. Dit (dus) vooral en eerst over de noordwestelijke helft maar later ook verder zuidoostelijk.

Het KNMI kwam met een Code Geel voor vrijwel heel NL en dat werd donderdagavond een Code Oranje voor de westelijke provincies. Later op de avond werd de Code Oranje uitgebreid naar alle provincies m.u.z. van Brabant en Limburg waar de Code Geel bleef staan. De Wadden bleven bij dit alles buiten schot.

De Code Oranje leverde bijna traditiegetrouw de nodige discussies op, en nu niet alleen de gebruikelijke "niet-in-mijn-straat-en-dus-klopt-het-niet" reacties maar ook meer inhoudelijke. Was die uitbreiding naar de vrijwel volledige oostelijke helft wel nodig en vooral: kwam het voor de westelijke provincies en midden niet te laat? Er stond natuurlijk al wel een Code Geel uit, maar de omvang en ernst van de gladheid was al vroeg duidelijk evenals alle gevolgen ervan. Uitgifte van waarschuwingen blijft een lastige zaak op basis van verwachtingen waarbij ook nog eens een aantal betrokken partijen geraadpleegd worden en overeenstemming over het waarschuwingsniveau moeten bereiken.

Hoe dan ook, de afgelopen avond, nacht en vandaag leverden veel verkeersongevallen en -overlast op waarbij helaas een of twee doden en heel wat gewonden en materiële schade te betreuren waren. Ook voor  voetgangers en fietsers viel het allemaal niet mee zodat EHBO en gipskamers druk waren met resp. vooral hoofdwonden en botbreuken.

In het Eindhovense viel het gelukkig allemaal nogal mee en was dit het uitzicht zo rond 08:10. Een wel heel lichte sneeuwval had in de nanacht bij lichte vorst een poederlaagje wit aangebracht, wel was het erna wat mistig geworden: 

Om 08:20, met al wat meer licht en iets meer ingezoomd:

Rond 11:15 eventjes een hoera-stemming toen de mist en stratus voorbij leek, helaas was het maar een ruime opklaring en werd het toch weer nevelig. 

Later op de middag helderder en wisselend bewolkt. De zon kwam door en we besloten te wandelen naar de Karpendonkse Plas waar de eerste schaatsers actief waren. Jammer genoeg weer bewolkt toen we aankwamen en ik de eerste foto's maakte:

Hierboven: het leek wel of het zou kunnen sneeuwen!

De laagstaande zon prikte toch weer door en geeft een mooier sfeertje zo. Terwijl we er waren hoorden we telkens een toe- en afnemend vreemd 'loeiend' geluid wat wel een beetje op zo'n moderne sirene leek maar dan minder regelmatig. Ik stond aandachtig te luisteren en kon het maar niet thuisbrengen. Totdat bleek dat telkens als schaatsers naderden het geluid luider werd. Het kwam van de ijsvloer telkens als een schaatsers afzette! Nog nooit zo gehoord. Zou het te maken hebben met de dikte van de ijsvloer al dan niet met de diepte van het water? Zou het wel of niet zeldzaam zijn? 

Het licht nam hierna snel af en dus maar weer op huis aan. Later bleek dat we vandaag de tweede ijsdag hier te pakken hadden.

Sluiten