Hans' Weerweb

23-11-2022 - Frontpassage (occlusie) in beeld

16:30 Prachtige stemming bij zonsonder.

Vandaag occlusie-passage met bijbehorende neerslagzone; het wolkenbeeld daarbij was dermate typisch voor een frontpassage dat ik het spul wel moest fotograferen! De eerste foto's zijn van rond 11:00, met de regio nog in de volle zon. De bovenstroming blaast ijskristallen vanaf de wolkentoppen op de occlusie voor het front uit. De lagere bewolking is van een lijn voor het front uit; mogelijk een restant van een eerdere occlusie? 

Interessant detail, die lagere bewolking trok van ZZO naar NNW, de hogere strepen ontstonden in een stroming van (ongeveer) west naar oost.

Hierboven het satellietbeeld van 11:30, de neerslag bereikt dan juist de Fr/B grens voorbij Duinkerken. 

De volgende foto's zijn rond 14:00 gemaakt, de gesloten bewolking nadert en in westelijke richting wordt het zelfs al behoorlijk donker:

Dat dichtbij komen van de bewolking en daarna de neerslag op het satelliet- en neerslagradarbeeld van dat moment:

En toen werd het erg donker bij een vrijwel gesloten wolkenbeeld - niet fotogeniek dus. Rond 15:00 kwam dan de regen op gang. Ik had verder niet op meer foto's gerekend maar om 16:30 een verrassing, de bewolking brak tegelijk met de zonsonder. Dat gaf een prachtstemming waarbij gebouwen mooi aangelicht werden en met de lage zonnestand en nog maar weinig licht er ook een mooie en volledige dubbele rode regenboog zichtbaar werd:

Helaas kan ik aan die kant van de woning geen foto's voor een panorama maken en dus is maar een deel van de bogen te zien.

Bron satelliet- en neerslagradarbeelden: Weerslag.

Sluiten

Web Analytics