Hans' Weerweb

17-10-2022 - Verrassend onweer in de ochtend van 17 oktober


Shelf (panorama gemaakt uit 6 foto's genomen om 09:37)

Had ik dus mooi niet verwacht, dat tamelijk actieve onweer op het koufront dat vanmorgen van west naar oost trok en over het zuidoosten vrijwel zou stagneren. Een onweerskern ontstond vannacht rond 03:00 tussen Nantes en Le Mans en bleef actief tot rond 10:30 tussen Oss en Nijmegen! Later weer onweer over het Drents/Duitse grensgebied en het noordwesten van Duitsland in het 'vervolgspoor'.

Niet alleen was het onweer dus nog behoorlijk actief, het zag er ook indrukwekkend uit met een forse shelfcloud er vooruit. De kern trok juist westelijk van mijn woonstek in noordoostelijke richting voorbij.

De foto's zijn gemaakt van 09:01 tot 09:49 in eerst westelijke, daarna noordwestelijke zichtrichting. De stemming was wat onwerkelijk, het werd heel donker op het naderen van de shelf terwijl de ochtendzon met wisselend succes de voorgrond bescheen met alle bomen in herfstkleuren!

De shelf is nu zowat boven me en er is zicht op de basis van de (meest) actieve kern. Tijd voor meer groothoek en dus de D800 met 16-35mm lens gepakt:

Niet op de foto zijn de diverse ontladingen op afstand die ik kon waarnemen. Wat een mooie verrassing op de maandagmorgen!

Sluiten