Hans' Weerweb

13-08-2022 - Droogte

Vanmorgen om 10:00 werd te De Bilt 25°C gemeten waarmee een officiële/landelijke hittegolf een feit is. Regionaal werd een hittegolf gisteren al op meerdere officiële weerstations bereikt waarbij het zuidoosten in het oog springt met vier stations (Arcen, Eindhoven, Maastricht en Volkel) omdat op die stations de hittegolf al begon op afgelopen zondag 7 augustus met max. temperaturen van resp. 25.5 - 25.5 - 25.1 en 25.0°C.

Zorgwekkend is hierbij de droogte, het neerslagtekort loopt almaar verder op en nadert momenteel dat van 2018 (zie de actuele kaart van het KNMI onderaan dit bericht). Het leidt tot allerlei problemen als ernstig lage waterstand van de grote rivieren (met o.m. gevolgen voor de scheepvaart, drinkwatervoorziening en koeling van energiecentrales), overlast voor de landbouw, kans op natuurbranden en ook komt het probleem van verzakkende huizen gebouwd op houten funderingspalen weer in het nieuws.

Op de foto weliswaar water in beeld maar toch kenmerkend voor de droogte. Het riet is vaal, zelfs de brandnetels staan te verdorren, de bomen laten al blad (en de eiken al de eikels) vallen, en nog meest triest de Aa met de lage waterstand, geen stroming meer en een vieze vettige laag op het water en hele hompen draadalg eronder. Lijkt me allemaal niet zo gezond zo.

Sluiten

Web Analytics