Hans' Weerweb

04-08-2022 - Onweer!

Wat een sfeertje! Onweer nadert met een driepoter op afstand.

In wat een onweersarme (droge!) zomer kan worden genoemd eindelijk weer onweer - bijna tegen de verwachtingen in ook nog. Het dreigt kenmerkend voor zomer 2022 te worden dat we een korte warme (of zelfs ronduit hete) periode meemaken waarbij na een paar dagen de warme lucht al weer wordt verdreven - op weinig spectaculaire wijze, grootse onweersituaties blijven vooralsnog uit (althans over ons land).

Dat zal misschien niet iedereen erg vinden maar voor de volgers van extreem weer en de onweerliefhebbers is het natuurlijk een wat saaie boel, en bovendien zien we de droogte landelijk alleen maar verder (en zorgelijk) toenemen.

Hoe zag het er voor 4 augustus uit? Een koufront behorend bij een laag ten westen van Scandinavië trekt van west naar oost over het land met er vooruit een vore - die een aanjager van buien kan zijn maar ook een beperkende factor voor convectie op het koufront zelf omdat met een naar westelijke richting draaiende wind koele(re) lucht wordt aangevoerd. Aanvankelijk werd vorming van de buien 'vanaf de grond' vooruit het front niet uitgesloten (het was een bescheiden kans) in een regime met zeer ruime windschering zodat vergaande organisatie mogelijk was, tot misschien wel supercell niveau toe.

Helaas werden de modelberekeningen en verwachtingen op het laatst steeds ongunstiger en het KNMI trok de even uitstaande Code Geel voor onweer over Limburg weer in. Ik had nog een beperkte chase met de noordelijke helft van Limburg als doel in gedachten maar besloot maar gewoon thuis te blijven.

Toch liet me het gevoel op een onweerkans niet los. Op de terugweg naar huis in de namiddag wees de autothermo bij Eindhoven alweer 28.5°C aan, een prima temperatuurherstel na de vroeg op de middag gepasseerde neerslagzone. Op de avond naderde vanuit het zuiden een zo te zien complex van buien waarop eerder in de B/Fr grensregio aan de zuidkant enkele ontladingen werden geregistreerd.

Ik besloot dat toch eens in de gaten houden, het lag immers prima op koers om vanuit thuis te volgen. Dus met de camera aan de slag:

Zeg nou zelf, de laatste paar foto's schreeuwen toch gewoon onweer? Een blik op de neerslagradar liet bovendien zien dat aan de noordoost-'punt' van de neerslag een steeds fellere kern zichtbaar werd:

Ik vond het er zo goed uitzien dat ik voor alle zekerheid gewoon maar de interval opname van de cam aanzette. Nauwelijks bezig en ik zag het eerste zwakke geflits in het zuiden, na een paar minuten nog eentje. Onweer!!

Vanaf ongeveer 22:10 konden de eerste CG's worden vastgelegd, wel nog op behoorlijke afstand.

En dan komen ze (veel) dichterbij! Maar vastleggen viel nog niet mee, de ontladingsfrequentie was niet zo hoog en de bliksems vielen nogal verspreid.  Dit was wel al een aardige knal, eigenlijk de helft op foto, het andere kanaal zat links buiten beeld.

Hieronder 2 kanalen op afstand en helaas links maar een klein stukje van de meest nabije ontlading van de avond in beeld. Werd gevolgd door een mooie zware donder.

De cel trekt, langzaam in betekenis afnemend, in NNO richting verder, ik krijg alleen nog wat CC-geflits op foto en al vrij snel zit de zaak te ver weg voor foto's van betekenis.

Toch nog een aardige vangst zo. Hieronder het KNMI ontladingsoverzicht van deze dag.

Sluiten

Web Analytics