Hans' Weerweb

05-07-2022 - De NLC van de nacht naar dinsdag 5 juli

Net als op 21 juni zag ik laat, net voor het voorgenomen 😅 naar bed gaan zwakke NLC aan de noorderhorizon - maar dit keer zelfs rond 01:15 nog duidelijk zichtbaar! Eerder benam hier een wolkenveld het zicht maar ik weet inmiddels wel dat als je dit ziet op dat tijdstip dat een ochtend display waarschijnlijk is. Helemaal niet handig voor de werkende mens natuurlijk weer, ik had een belangrijke vergadering om 08:30 en dus ben ik per 03:35 gestopt met fotograferen, en dat terwijl de display zich nog steeds verticaal uitbreidde. Maar ik vond het niet erg. Het was weer prachtig en het is gelukt om de nodige opnamen te maken.

01:15

01:30 e.v.: Het leek me interessant om de lage en nog zwakke NLC eens vast te leggen met de telelens, vooral de eerste, die gedraaide NLC-golven leken wel een enorme kabel in de lucht. Maar helaas verknoeien die donkere banden eronder de illusie. Die zijn overigens nog deel van het eerdere wolkenveld.

Wat meer noordnoordoostelijk mooie afgetekende banden:

Rond 02:45 begint de display echt uit te breiden en te verkleuren (hierboven). Tijd voor een wat wijdere 😉 blik en de D750 met 24-70mm lens gepakt.

02:57

03:32 de laatste foto's. Als gezegd 'groeide' de display nog steeds!

Sluiten

Web Analytics