Wat een geweldige onweersituatie en kans om eens flink wat bliksemfoto's te schieten.
πWat een luxe: het gebliksem vanuit geopend raam vastleggen!
OK, "days of thunder" is misschien een wat zwaar aangezette titel maar een aanzienlijke onweersituatie werd verwacht vanaf dondermiddag t/m vrijdagavond met nog meer onweer in de verwachting voor het weekend. Het gaf mij ruime kans om bliksem te fotograferen waarbij nogal wat soorten ontladingen (IC/CC/CG/GC) voorbijkwamen en verschijnselen als crawlers en "bead lightning". Helemaal niet gezien zijn zgn. "return strokes" waarbij een ontlading meermaals door het zelfde kanaal flitst - heel lastig bij het fotograferen ook.
De uitgangssituatie: in de warme sector van een (thermisch) laag dat vanuit Frankrijk vanaf donderdagmiddag over ons land NNO-waarts trok ontstonden onweersbuien met kans op windstoten en hagel vnl. over het zuidoosten in een setting met 1000-1500 J/Kg MUCAPE en diepe windschering tot 30 kts. Deze buien zouden naar verwachting in de avond afnemen.
In de nacht naar vrijdag zou de frontale zone (het koufront, al dan niet inmiddels een occlusie) over de oostelijke helft activeren en werden onweersbuien gevormd met kans op veel neerslag die in NNW richting trokken. Het betrof meest multicellen met een hoge basis. Verder nog op vrijdagmiddag kans op onweersbuien die vanuit het zuiden/zuidwesten noordoostwaarts zouden trekken.
De ruime onweerskansen werden geillustreerd door de waarschuwingen van het KNMI, zo werd voor Brabant een Code Geel gegeven voor donderdag 18:00-22:00, vervolgens voor 00:00-06:00 en dan nog vrijdag van 15:00 tot 20:00.
Zo rond half vijf arriveerde de eerste bui vanuit het zuiden. Zag er best indrukwekkend uit, maar had duidelijk last van de droge lucht waar de bui inliep. De toppen van cumuli verdroogden (entrainment) en de neerslag leek meest de grond niet te bereiken. De bui zou het dan ook niet verder redden.
Hierboven: op kennelijk enige convergentie ontstond een hele straat stapelwolken die het allemaal niet redden en dan vind ik het altijd toch verwonderlijk dat in kennelijk zo'n regime een enkel exemplaar het dan toch doet, en niet zomaar: het zou gaandeweg een nog behoorlijk actieve onweersbui worden.
Hieronder: ook in westelijke richting ontwikkeling met wat aardige neerslagstrepen zichtbaar.
Rond half zeven diende de volgende bui zich aan; en die was al meteen een stuk meer geslaagd voor mijn regio. Een gezonde multicell met aangroei aan de zuidwest kant betekende best indrukwekkende taferelen. In het half uur voor de opname hieronder zorgde deze bui voor lokale wateroverlast over midden-Limburg. Onweer zat er echter amper op, ik hoorde wat zacht gerommel hoog uit de bui en dat was het dan wel.
Het front (of: frontale zone) ten oosten activeerde keurig volgens verwachting en begon onweersbuien op te leveren. Hieronder de eerste CG op foto, en dat geeft altijd een tevreden sensatie - de kop is eraf, dit gaat verder goedkomen!
Wel ging het er in het begin wat moeizaam aan toe, de buien stonden nog ver weg en soms stond neerslag voor de ontladingen.
Enkele buien bogen meer westwaarts uit de lijn en dat was kennelijk voor die buien niet goed want ze begonnen daarbij meteen in te leveren. De eerste ervan leverde mij wel de eerste meer uitgesproken bliksemtaferelen! π
De buien op de lijn trokken NNW-waarts verder zodat ik de nodige ontladingen kan vastleggen - mede omdat ik die a.h.w. kon nakijken bij het verder trekken.
Over België bevondt zich een aanzienlijk onweerscomplex (mogelijk een bow echo) met er vooruit een aantal losse onweersbuien. Een ervan kwam aan de westkant voorbij, dus met de spullen het buitenbordes aan die kant op en fotograferen maar weer:
Ondertussen naderde het grotere complex vanuit het zuiden. Ik had aanvankelijk het plan om daarvoor nog "het veld" in te gaan en had de auto al klaarstaan. Echter leek de vorm er een eind uit te zijn en kwam een tamelijk intensief onweer nu recht op me af. En al meteen bleek dat met de erbij horende wind en neerslag het bordes verder geen optie was, dus terug naar binnen.
Die neerslag was meteen zwaar en betekende een heel andere setting - ook voor de cam overigens. Veel indirect geflits, reflecties op de neerslag en dat bij relatief weinig echte zichtbare CG kanalen. Een aantal kwamen toch op de foto, maar ik laat ook wat andere beelden te zien om de situatie te schetsen.
Het was inmiddels half drie voorbij, de buien trokken weg en ik wilde natuurlijk de foto's eens goed gaan bekijken. Hieronder nog de neerslagkaart en registreerde ontladingen:
Geplaatst 24-06-2022 22:28
Gewijzigd 27-08-2022 18:30