Hans' Weerweb

21-06-2022 - Eindelijk NLC!

Sjonge, wat heb ik dit jaar moeten wachten op de eerste kans eens NLC (noctilucent clouds, lichtende nachtwolken) van betekenis voor de lens te krijgen. Maandagavond was er een vrij zwak en laag vertoon - van hieruit ook nog eens verstoord door flarden bewolking. Opvallend was echter dat rond 00:45 het nog steeds best duidelijk te zien was:

Ik had al meteen zoiets van "als het nu maar weer niet een geweldig ochtenddisplay gaat worden", die zijn gezien het tijdstip voor mij als werkend mens minder handig. Ik wilde er geen wekker voor zetten maar met zoiets in je hoofd slaap je toch anders en jawel: net na 03:00 werd ik wakker en hoera - NLC! Ik had de spullen al klaargezet en dus fotograferen maar. 

De foto's hierboven zijn het het deel in het NNW, opvallend was de forse display in het noordoosten, zelfs doorlopend tot aan/over het zuivere oosten:

Dit is rond 04:00 en het licht komt opzetten. Centraal in de foto v.l.n.r. Mars, Jupiter en de maan. Het zuivere oosten is links op de foto dus kwam de NLC display tot zelfs voorbij dat punt. Niet op de foto links de opkomende Venus die helder net boven de horizon te zien was. De planeten zijn op weg naar een bijzondere samenstand die vrijdagochtend rond 04:00 te zien zal zijn. Daarvan hopelijk later ook beeld - als het tenminste dan niet bewolkt is ...  😬

Sluiten