Hans' Weerweb

19-06-2022 - Toch nog onweer! :-)

Na kortdurende, maar wel zinderende, hitte met hier een Tmax van 32,1°C viel de koude lucht op zaterdagavond binnen maar wel op een voor de onweerliefhebbers teleurstellende manier. Eerder werden vrij forse onweersituaties berekend maar het viel tegen omdat ruim voor het relevante koufront uit de wind draaide naar noordelijke richting waardoor onderin veel koelere lucht werd aangevoerd. Onweer van betekenis zou in de nacht naar zondag alleen over het noordwesten voorkomen en op zondag bleef onweer ver zuidoostelijk van ons land.

Maar zondagavond (terwijl ik het al opgegeven had) nog het geluk dat er toch nog een onweersbui langskwam. De ontladingen waren heel goed zichtbaar met lange kanalen omdat de basis van de bui hoog was en de wind onderin de neerslag a.h.w. terug de bui in blies.

Rond kwart voor elf activeerde een buitje ten zuiden van Breda juist over de NL/B grens. Per 23:20 op de radar ten NW van m'n woonstek:

Ik werd erdoor verrast en moest snel met de spullen aan de slag die gelukkig deels nog klaarstonden. Helaas de eerste paar foto's (waaronder de prachtige ontlading hieronder) iets onscherp, had goed gefocussed maar ik denk met verzetten van de cam de focusring geraakt te hebben. En dat verzetten moest de hele tijd want de bui trok erg snel verder, op basis van radarbeelden schat ik >80 km/u! Meteen ook de reden dat de onladingen telkens rechts in beeld staan. 😅😅

De foto is hieronder zeker niet van moeders mooiste ontlading maar wel een bijzondere. De bui is hier al ruim 40km weg en het zicht op de meervoudige ontlading is nog steeds prima. Meest bijzonder vond ik de felheid van de bliksemkanalen. Cam setting was 62mm (wel wat gecropped), ISO-100, 4" en - let wel - F9! En dan nog neigt een deel van het kanaal naar overbelicht aan, al lijkt dat deel wel meer naar me toe gericht dus misschien wel wat dichterbij. 

Dat was ook de laatste op nog werkbare afstand. Het was toen 23:45 met dit radarbeeld:


(radarbeelden: AGADUC Viewer van het KNMI)

Sluiten