Kon niet chasen vandaag, maar gelukkig kwamen indrukwekkende buientaferelen voor mijn raam voorbij...
Mooie, 'harde' convectie op de flanking line in het kielzog van de supercell.
Een laag met de kern bij Parijs bewoog NNO-waarts en zou maandagmiddag over de oostelijke helft van ons land passeren. Vanaf de namiddag passage van het koufront.
Over de (zuid)oostelijke provincies vooruit en bij het koufront bestond kans op pittige onweersbuien bij rond 1000 J/KG MLCAPE, 30-40 kts 0-6km windschering en rond 35mm voor neerslag beschikbaar water. Vergaande organisatie, hagel en veel neerslag op korte tijd konden worden verwacht bij de zwaarste exemplaren maar voorwaarde was daarbij wel dat de temperatuur voor het koufront uit nog voldoende kon stijgen.
Eerst nog even een ochtendbui met een uitgebreid inflow-tafereel uit oostelijke richting:
De middag verliep eerst nog weinig bijzonder voor 'mijn' regio, buienlijnen passeerden ruim westelijk van hier met af en toe wat onweer erop. Vanaf 16:30 naderde een lijn met buien erop langzaam vanuit het westen waarvan ik wat foto's maakte:
Op detailradar beelden was echter wat bijzonders te zien, een outflow boundery (ofb) van buien eerder nabij Tilburg en Den Bosch lag zowat over Eindhoven en de lijn begon daarop in te lopen.
Door de oriëntatie van de ofb en de buienlijn overlapten ze eerst ten zuidwesten van mijn positie. Een bui profiteerde daar duidelijk van en nam snel in betekenis toe met ook het nodige onweer erop. In westelijke richting gezien werden neerslag-sluiers steeds duidelijker en het werd ook donkerder. Ik realiseerde me ineens dat een neerslagkern buiten mijn zicht (precies zuidelijk van de woontoren) naderde.
Vlug naar de andere kant en in zuidelijke richting gekeken. Nu ik zag het geheel wel vanuit een ongebruikelijke (noordelijke) kant maar het leek me toch wel een RFD-tafereel en een wallcloud in wording!
En werd dan ook al snel duidelijk dat het om een heuse supercell ging. Maar ik stond in een wat ongunstige positie want precies ten noorden staan betekent dat de neerslagkern voor de zichtbare buienstructuren zal schuiven en dat gebeurde dan ook:
De zwaarste neerslag zou nipt oostelijk van hier passeren. Hieronder: een vreemde wolkvorm direct achter de neerslag, RFD-gerelateerd?
De "invoerstraat" (flanking line) komt in beeld:
Leuk detail: onder de flanking line een aantal fratsels, of minifunnels misschien, met naar het lijkt allemaal een eigen "pannus" stijgstroompje eronder. Op de foto is de meest linkse helaas net opgelost.
Indrukwekkende en snelle convectie op die flanking line; van weinig bijzonders tot de derde foto hieronder in slechts 10 tot 12 minuten!
Detail met Pileus:
Deze nieuwe kern trok in het kielzog van de supercell noordoostwaarts, met vooral op de supercell zeer zware neerslag en flink wat onweer:
E.e.a. zou in o.a. De Mortel, Gemert en De Rips leiden tot (vooral) wateroverlast maar ook schade en overlast door omgewaaide bomen. Op mijn woonstek moesten we nog enkele donkere buien met veel neerslag verwerken voor het weer opklaarde:
Geplaatst 26-05-2022 09:38
Gewijzigd 27-08-2022 19:16