17-06-19 Another round of NLC's!

En opnieuw zag het er kansrijk uit; opnieuw zouden de lichtende nachtwolken kunnen verschijnen. En natuurlijk ga ik er dan weer op uit - en ook deze keer wat meer aandacht voor een mooie voorgrond.

Rond 22:15 vertrok ik, beetje bijtijds want ik zou paar nieuwe zichtplekken uitproberen. De verwachtingsvolle stemming werd eigenlijk al meteen bedorven want in het noorden stond behoorlijk wat storende hoge bewolking aan de horizon (op de meeste foto's links te zien); een lage(re) display zou al meteen vrij kansloos zijn.

Nog voordat ik op de eerste locatie was vond ik een heel mooi plekje: zicht op een lager gelegen weiland waarover al grondmist was gevormd die door de opgekomen maan licht werd beschenen en met uitzicht naar het NNO! Helaas bleek het smalle hogere deel ervoor de verbinding tussen twee andere weilanden. Verderop stond een klucht koeien die me in de gaten kregen en al druk loeiend voor mijn cam-positie kwamen staan. Dat was al erg genoeg maar al dat geloei zou hier zo'n beetje het hele buurtschap wakker maken... Op pad dus maar weer en rond 22:45 stond ik westelijk van Heeswijk-Dinther met zicht op de bebouwing en de verlichte kerktoren.

Zeer prettige verrassing, er stond al meteen een NLC-display klaar en wel hoger aan de hemel, (nog flauw) zichtbaar van -zeg - 25 tot 45 graden! De eerste foto's zijn rond 23:00 gemaakt en iets bewerkt om de NLC's beter zichtbaar te krijgen.

23:10 - nu is het donker genoeg voor een goede blik op de display maar tegelijkertijd zie ik dat de display in omvang afneemt (voor de goede orde: links - meer noordelijk - stond ook nog een deel van de display maar in die richting stonden bomen in zicht en verloor ik de kerktoren in het beeld). Maar goed, pakken wat je kan pakken en dus fotograferen!

Na 23:30 werd dit deel van display nog kleiner terwijl er tegen 23:40 van het westen uit meer hoge bewolking kwam opzetten en dan nog lelijke ook, doorsneden met contrails. Toen was het klaar vond ik en zo werd dit het vroegste moment ooit dat ik stopte met vastleggen van NLC's! 

« Retour overzicht | « Home | « Menu