02-06-19 Geef mij een mooie bliksemfotografie kans en ...

I'll take it! En dat was deze zondagavond het geval met traag naderende onweersbuien met een hoge basis.

Een warme (maar korte) periode wordt beeindigd als maandag voormiddag een koufront behorende bij een laag (dan) over het noorden van de UK van west naar oost passeert. Het front zou niet bijzonder actief zijn, interessanter was wat ervooruit te gebeuren stond. Op zondagavond passage van een convergentielijn (evenwijdig aan het koufront) die rond middernacht over het oosten van ons land verwacht werd. De convergentielijn betekende de eerste buienkans maar die was klein gezien de droge lucht en de weinig uitgesproken forcering. Na passage van de lijn een toenemende maar nog steeds bescheiden buienkans maar als het zou lukken zou het wel om interessante exemplaren gaan met een hoge basis en in een setting met >1000 J/Kg MLCAPE en voldoende schering voor organisatie tot multicell niveau. Die hogere basis i.c.m. vrij droge lucht eronder betekende goede condities voor de bliksemfotografie (wat zich ook zou uitbetalen) maar ook kans op downbursts en dus zware windstoten. Buien zouden vrij snel in NO-richting trekken, parallel aan de convergentielijn die maar langzaam oostwaarts bewoog.

KNMI-kaartje met de positie van de lijn om 02:00LT maandagnacht:

Om 20:00LT was er op de radar een lijn onweersbuien te zien op een lijn van -zeg- Brussel naar Amsterdam. Naar mijn idee zowat op de convergentie of juist erachter. De lijn was de scheiding tussen twee markant verschillende luchtsoorten, op de voor 20:00 door model Arome berekende sonderingsdiagrammen was voor mijn regio droge lucht te zien vanaf 3km hoogte en een stabiele laag van 3 tot ruim 4km hoog, beiden niet te zien op de berekening voor uiterst west Brabant.

Ik hield de voortgang in de gaten en vertrok om 21:30 om positie te kiezen op de Vlagheide bij Eerde waar de buien langzaam vanuit het zuidwesten zouden naderen. Ik zette de eerste cam neer en maakte de eerste foto's van de aankomende buien zo rond 21:45. Soms is de bliksemfotografie een gedoe: (te)veel neerslag, sneltrekkende buien en noem maar op. Maar deze keer was het een makkie, rustig fotograferen en af en toe de cam-setting checken bij dichterbij komen van de ontladingen en het langzaam afnemende licht. De foto's doen het verhaal verder zelf, fraai waren de lange 'zoekende' kanalen:

Hierboven: per 22:10 kwam dan het moment dat ik dacht beter in de auto te gaan zitten, opname op 35mm fullframe. Toen begonnen ook de eerste dikke druppels te vallen.
Omdat ik tijd zat had voor de foto's had ik ook een tweede cam opgesteld en zo kwam het dat ik voor het eerst (een deel van) een ontlading tegelijkertijd op 2 cam's kon vastleggen. Hieronder een crop van een 50mm opname met daarop het linker deel van de ontlading.

Hup, de spullen de auto in en de radarbeelden checken. De lijn bleek wat minder aaneengesloten en de buien erop namen in intensiteit nog toe zo te zien. Ik twijfelde even, maar besloot dan toch oostwaarts te rijden om zo weer voor de lijn uit te komen. Eenmaal onderweg zag ik echter in het zuidwesten een nieuwe en snel groeiende wolkentoren verschijnen die met die snelle groei wel electrisch moest worden vond ik.

Nu is zo'n nieuwe bui in het donker van binnenuit belicht door IC ontladingen een soort van 'bucket list' dingetje, en dus omgedraaid en terug naar (bijna) mijn eerdere plek. Hieronder de foto's, tijdens de eerste foto (rond 22:40 gemaakt) stond de bui nog tientallen kilometers ver weg! Helaas nam de activiteit bij het naderen af en verloor de formatie meer en meer de samenhang. Iets zuidelijker ervan zou nog wel een nieuwe neerslagkern ontstaan.

Toch een beetje verkeerd beslist zo, ik koos deze nieuwe bui mede omdat ik weinig heil zag om de buienlijn aan de achterkant te fotograferen mocht ik er niet meer tijdig voor kunnen komen. Maar in dit geval had dat gewoon nog een mooie reeks aan bliksemfoto's kunnen opleveren en dat weer dankzij de hoge wolkenbasis en droge lucht. Maar al met al een heel geslaagd avondje zo aan het begin van het onweer hoogseizoen. Op naar de volgende kans - en die staat al op de kaarten! :-)

« Retour overzicht | « Home | « Menu