19-05-19 Regiochase!

Na een tegenvallende dag gisteren zou vandaag de de buienactiviteit 's-middags opleven bij trogpassage opnieuw i.c.m. de dagelijkse gang. Amper bovenstroming (ik kijk dan naar het 700hPa vlak) en nauwelijks schering betekenen ook nu weer lage treksnelheid en geen organisatie - dus single cell/pulstype buien. Er is wel wat meer onstabiliteit beschikbaar (tot 1000 j/kg MLCAPE op de kaarten) en zijn de buien voor de oostelijke helft i.v.m. de positie en timing van de trog / aanlandige wind over het westen.

Ik had niet echt chaseplannen, de single cells kunnen weliswaar soms fel uithalen maar zowel het ontstaan als het weer oplossen gaat vaak ontzettend snel. Bij weinig stroming is amper voorspelbaar waar ze ontstaan of heentrekken (als daar al enige sprake van is) en gebeuren er soms onverwachte dingen door aangroei of outflow van andere buien of verwordt het geheel tot een grijze massa met regen en (alleen) hoogteonweer in de wolkentoppen. Kortom: het zou zowat in mijn achtertuin moeten gebeuren zou ik er op uit gaan! Guess what ... :-)

Stormchase

Start - einde: 15:20 - 17:00
Kilometers: +/- 50
Route: Veghel - N279 t.h.v. Berlicum - Berlicum - Middelrode - omg. Loosbroek - Heeswijk - Veghel
Waargenomen: Zware neerslag met hagel / onweer
Team: Han(s) Solo
Skywarnmeldingen: 1 x zware neerslag/wolkbreuk, 1 x grote hagel

Na 13:00 popten de eerste buien op, beetje pesterig net ten westen van mij om vervolgens langzaam zuidwestelijk te trekken. Niet erg, veel stelde het nog niet voor en de komende uren zou de positie van de trog voor mij alleen maar gunstiger (wat meer oostelijk) worden. Rond 15:00 ging het ineens hard ten noorden van Veghel en dus vetrok ik per 15:20 voor een regiochase. Hieronder het radarbeeld van dat moment, de rode stip is mijn (vertrek-)positie:

Ik kom krap 10 minuten later bij het opdraaien van de N279 vanaf de A50 direct in zware neerslag met erbij wat kleine hagel terecht.

Ik gebruikte de eerste twintig minuten om vanaf de parallel van de N279 de buienwolken ten oosten van me te fotograferen, telkens een beetje meer richting Den Bosch verplaatsend:

15:50 Er gebeurt niets noemenswaardigs meer en de wolkentorens zien er steeds minder vitaal uit. En dat terwijl de radarbeelden een nieuwe pit laten zien iets verder oostelijk. Ik besluit daar maar heen te rijden via Berlicum, het lijkt gemakkelijk chasen bij amper treksnelheid maar deze buien poppen ineens op en zijn (soms erg) kortlevend wat het dan toch weer wat lastig maakt. Radar en positie op dat moment:

16:00 (hierboven) Ik rijd door de neerslagkern van de nieuwe bui in de omgeving van Vinkel. De neerslag is zwaar met zichtvermindering en veel water op de weg waarvoor ik even later een Skywarn melding indien.

16:10 (hieronder) Op zoek naar fotogenieke taferelen besluit ik achter de neerslagkern door zuidoostwaarts te rijden.

Aangekomen bij Loosbroek en ik  zie de basis  van de stijgstroom - maar vreemd genoeg geen neerslagscherm. De foto's van de stijgstroom hieronder zijn in zuidoostelijke richting gemaakt, de afnemende neerslag trekt dus rechts van me langzaam van me vandaan. Nog vreemder is het dat het eventjes begint licht te hagelen met steentjes tot 1,5cm...  

Nieuwsgierig geworden toch maar even gereden naar het pad van de gepasseerde neerslag en al na een paar honderd meter verschenen diepe plassen, grondmist en lag er hagel. En wel met soms nog redelijk forse stenen, meest 1 tot 2 cm, een deel 2cm mooi zuiver rond en wit en daartussen weer enkele grotere tot 2,5cm. Die hadden dan mooi zichtbaar een kern met een groeilaagje eromheen:

Valt me vaker op, de strook waar de meeste hagel gevallen is ook hier weer vrij smal:

Ondertussen hoor ik gedonder in de aanvoerrichting en die nieuwe buien zijn op weg naar mijn woonplaats dus tijd om huiswaarts te gaan. Nog even een blik op de wolkentorens van de gepasseerde buien:

Tegen 17:00 heb ik nog even een plek gezocht aan de A50 en zie ik de komende buien naderen: 

Na het nemen van de foto's ga ik naar huis en duurt het met die lage treksnelheid toch nog een kwartier voordat de neerslag arriveert en ik nog gauw een paar foto's vanuit de achtertuin neem:

Toch blijkt de neerslag mijn woonstek maar net te schampen zodat ik al snel zicht heb op snel groeiende wolkentorens in oostelijke richting: het is nog niet gedaan! Ik zou dan ook nog aardig wat gedonder horen maar belangrijker was de ontwikkeling wat meer ten zuiden, zie de animatie hieronder. De rode stip is geplaatst over het centrum van Gemert en het tijdspad is 19:30 - 20:45.

Terwijl zware neerslag uit het NO nadert ontstaat ten ZO van Gemert een nieuwe cel die zich tegen de (geringe) trekrichting uitbreidt. Het hele spul clustert aaneen en dat betekende 71mm regen in krap een uur tijd volgens lokale nieuwsbronnen. Dat kon in sommige oudere delen van het centrum natuurlijk niet verwerkt worden met veel overlast en schade tot gevolg. Tientallen huizen, winkels en horeca werden - soms aanzienlijk - getroffen...

Hieronder het forse totaal ontladingen waarbij wel vermeld moet worden dat i.i.g. voorzover ik het kon waarnemen er maar weinig CG's bij waren.

Bronnen beeldmateriaal: KNMI, Blitzortung.

« Retour overzicht | « Home | « Menu