26-09-07 Aan de Maas en op het strand

Weer op pad geweest, liefst 310km, 7 uur 35km file. Na gisteren waren mijn verwachtingen (te) hoog gespannen, het viel vandaag wat tegen omdat er toch teveel stratiforme lage regenwolken waren en omdat ik me niet goed aan m'n plan had gehouden... 's-Ochtends was al meteen duidelijk dat het behoorlijk koud was daarboven:

Volgens de verwachtingen zouden buien pal langs de westkust trekken, gezien de koude bovenlaag zou dat wel eens hoosactiviteit boven water kunnen opleveren.... Het bleek echter dat die eerste groep buien al te vroeg (voor mij gezien de reistijd) passeerden:


Bron radarbeeld: Buienradar

Plan was nu snel gemaakt. Achter het eerste buienfront kwamen vanaf zee meer buien opzetten en de wind zou iets meer naar Noord ruimen. Hopend op een waterhoos zou ik zo dicht mogelijk langs de westkust noordelijk gaan en dan via de Afsluitdijk om het IJsselmeer heen terug.

Vertrek was om 10:30, dat was eigenlijk al laat gezien het plan, bovendien kwam ik al meteen voor Den Bosch een aantal mooie cb's en cu. congestus tegen. Ik kan het dan niet laten om die te fotograferen:

Dat zag er allemaal mooi uit en ik besluit via Den Bosch toch maar even langs de Maas te gaan. Onderweg (in de buurt van de Rietveldenhaven) deze verschijning gezien. Hierbij blijft de vraag gezien de draaiing van de bewolking hieromheen en de waarneembare trage rotatie, of we eigenlijk van een 'bijna-hoos'-verschijnsel moeten spreken of toch gewoonweg van een funnelcloud. Later zou op ongeveer deze locatie nog een enorme fractus-zuil ontstaan, zie verderop in dit verslag.

Rond half twaalf deze langs de Maas gezien vanaf Engelen (d.w.z. ter hoogte van de golfbaan en later de nieuwbouw aldaar). Ogenschijnlijk voortdurend veranderend van vorm, textuur en kleur:

Ik besluit een stukje verder te rijden voor wat meer overzicht. Het moet niet gekker worden: de rest van de bewolking verplaatst zich maar dit complex blijft maar op zijn plaats hangen...

Wat is daar aan de hand! Grrr, net nadat dat ik verder weg ben gaan staan:

Een enorme fractus zuil!

Ik verbruik eigenlijk veel teveel tijd hier en juist als ik weg wil rijden weer iets opmerkelijks, aan de achterzijde van een naderende neerslagkern vormt zich een specifieke punt. Even kijken toch maar weer, de formatie lijkt me toch "gewoon" een wolkenbasis. Wel handig dat ik de nodige foto's gemaakt heb, kan je achteraf alles nog eens op je gemak bekijken en beoordelen.

Ik verlaat den Bosch westwaarts via de A59, en kom werkelijk meteen in een uitzichtloze massa stratiforme lage regenbewolking terecht. Gestopt in Waalwijk en de laatste gegevens bekeken. Gezien de lage bewolking en het tijdstip besluit ik toch maar via de A27/A2/A9 een stuk noordelijker te beginnen aan de kust. Het was onderweg erg grijs, de foto hieronder toont dan nog een van de meest uitgesproken vormen die te zien waren... Deze is genomen bij Nieuwendijk langs de A27:

Al met al kom ik dus veel te laat aan de kust, waar gelukkig de bewolking iets meer 'open' was. Hieronder: bui gaat aan land richting het Zuidstrand te Zandvoort. Let ook op de zeer dreigende en laaghangende wolkvoet, de vorm lijkt veelbelovend maar geen beweging (rotatie) zichtbaar. Dat die kitesurfers gewoon doorgaan pal onder zo'n stijgstroom vind ik persoonlijk toch wel riskant:

Boven zee ligt een wachtrij aan vervolgbuien klaar:

Het inmiddels te laat voor het rondje IJsselmeer geworden, en ik besluit huiswaarts te rijden. Later verneem ik dat er bij Egmond een waterhoos gezien zou zijn. Ook werden er vanaf de Afsluitdijk twee tuba's gemeld.... De les van deze dag luidt dan ook: als het plan goed is bij het plan blijven!! Maja, dan moet ik nog zien of het me in de toekomst dan wel lukt mooie cb's die niet in het plan passen voorbij te rijden... daar ben ik nog niet zo zeker van!

« Retour overzicht | « Home | « Menu