03-07-14 Eindelijk weer eens een mooie NLC display!

Eindelijk: een prachtige lichtende nachtwolken (NLW's = NLC's = noctilucent clouds) show! Ik heb veel geduld moeten oefenen, sinds het uitstekende NLC-seizoen 2009 waren ze maar zeer spaarzaam te zien en dan nog meestal 's-ochtends rond 03:00 - 03:30, niet handig / doenlijk voor de (dag-)werkende mens. Ook dit jaar telkens in de nanacht - tot nu!

Omdat het zodoende weer een tijd geleden is dat ze hierop de site voorbij kwamen even wat info over dit fenomeen: de NLC's zijn eigenlijk geen echte wolken, als het op grote hoogte (75-85 km) zeer koud is (minstens -90°C) en er zijn stofdeeltjes en waterdamp aanwezig vormen zich op die stofdeeltjes ijskristallen. Als de zon op de hoogste stand is dus van eind mei tot medio juli, kunnen we hier de reflectie van zonlicht op die ijskristallen zien als de zon net achter de horizon staat, dus zeg net na (avond) en voor (ochtend) de diepe schemer.

Wat hebben we aldus nodig om ze te zien: de juiste tijd van het jaar en natuurlijk een heldere hemel, alle gewone wolken - zelfs de allerhoogste tot 20km hoog - zitten lager en zullen dus het zicht op de NLC's ontnemen. Oh ja, en de NLC's zelf natuurlijk en die zijn vrij zeldzaam! Een hulpmiddel is de OSWIN-VHF-Radar te Kühlungsborn die deze formaties in de mesosfeer kan detecteren, voor het actuele beeld zie: http://www.iap-kborn.de/OSWIN-Meso-Aktuell.456.0.html. Let echter op met het interpreteren van de weergegeven echo's, er zit (door ligging van het radarstation?) kennelijk een 4 tot 6 uur tussen die detecties en het waarnemen hier. Bijvoorbeeld echo's in de namiddag en heel vroege avond lijken gunstig voor waarneming na 22:30 - 23:00.

Nou vandaag waren er op de middag krachtige echo's te zien en met ook de verwachting het vrijwel helder zou zijn was het plan snel gemaakt, om 22:30 vertrek naar de Vlagheide bij Eerde om vanaf 33 meter hoog te observeren en fotograferen natuurlijk! Al voordat het echt donker werd zag ik in noordoostelijke richting om 22:50 vaag wat structuur en gezien de kenmerkende fijne golfjes was het al meteen duidelijk dat het een krachtige display zou worden. Het was overigens wel donkerder dan op de foto lijkt, de camera staat hier al 6 seconden open (bij F5.6 en ISO 100):

En dan is het rustig wachten totdat het donkerder wordt en het prachtige (in mijn gevoel zelfs wat wonderbaarlijke) NLC schouwspel zich ontvouwt:

Terwijl ik de foto's maak heb ik toch spijt dat ik met zo weinig mogelijk spullen wou lopen, met een tweede cam, statief en grotere SD-kaart had ik een prachtige time-lapse kunnen schieten. De D800 maakt te grote bestanden voor time-lapses en bovendien wou ik die vrijhouden om (ook) detailopnamen te kunnen maken:

Een wat meer bewerkte opname om de fijne structuur beter zichtbaar te maken.

Zo na 23:10 begint het ook in puur noordelijke richting donker genoeg te worden en dus zwenkt de cam wat meer naar het noorden waarbij een fraaie wat grovere golfstructuur in beeld komt:

Tegen 23:30 kan de cam helemaal naar het noorden en (wow) wat eerder wel leek op een vaag uitgewaaierd vliegtuigspoor blijkt deel van de NLC-formatie:

Ik maak nog een serie opnamen en zo na 23:45 vertrek ik weer huiswaarts, met de terugrit, alvast de foto's bekijken en op de fora rondneuzen naar de belevingen en opnamen van anderen gaat gauw nog ruim anderhalf uur gemoeid en ik heb een drukke werkdag voor de boeg. Om middernacht is de display nog opvallend aanwezig en volgens sommige waarnemers bleven de NLC's de hele nacht zichtbaar - en da's best uitzonderlijk. Tegen half vier word ik nog wakker ook en dus even kijken en jawel: alweer / nog steeds een ruime en felle display! Ik kan daar fotogewijs niets mee, voor de enige raam in de juiste richting staat een beeldvullende boom.... Jammer want was erg fotogeniek, het kost voor een werkdag uit teveel nachtrust om aan te kleden en er met de auto op uit te gaan. Maar dat doet niets af aan mijn tevreden gevoel, wat was het weer een mooi schouwspel!

Gebruikte settings:

« Retour overzicht | « Home | « Menu