25-09-07 Forse buien onderschept!

Na de toch tegenvallende ervaring van gisteren vandaag nieuwe kansen. De verwachting was dat flink wat buien oostwaarts over ons land zouden trekken, dit met kans op onweer en hagel. Na 's-ochtends nog eens alle gegevens bekeken te hebben zag het er goed uit. Uit de radarbeelden bleek dat buien(-complexen) redelijk in stand bleven en een voorspelbare koers volgden. Ik koos een complex dat ik tussen Apeldoorn en Zwolle zou moeten kunnen tegenkomen door van mij uit over de A50 noordwaarts te reizen. Daarbij was het tijdstip zodanig dat ik op de terugweg nog mogelijke kansen had op meer interessants.

Bron radarbeeld: Buienradar

De totale 'inspanning' was 7 uur en 270 km met 14 km file. Door druk verkeer en door de verwarring die een aantal kleinere buien voor dit complex uit schiepen, heb ik in het begin even achter de feiten aangelopen, maar toch een aantal buien mooi kunnen onderscheppen. De kleuren waren af en toe ongelooflijk!

14:47 - Emst. Ik kwam eigenlijk iets te laat aan in dit dorpje tussen Vaassen en Epe maar heb toch een mooie passage van een forse cel met zowat alles wat daarbij zoal komt kijken kunnen vastleggen! Vanaf m'n parkeerplekje stond ik echter wel meteen wat te dichtbij:

Fractus aan de voorkant van de updraft (stijgstroom)

De updraft 'ten voeten uit'

Zo tegen het neerslagscherm (uiterst links) een redelijk turbulent gebeuren

15:02 - Aan de achterkant van de stijgstroom een tweetal inflow banden, of -staarten liever. Ze leken zo laag bij de grond voort te slepen dat ik me onwillekeurig even afvroeg of ze de boomtoppen zullen raken!

15:03 - Inmiddels is de updraft over me heen getrokken en kan ik de achterzijde fotograferen. Mooi scherp en recht afgetekend! Let ook op het neerslagscherm, hier verder intensiverend:

15:05 - Inmiddels is de bui bijna voorbij en kan Emst gaan opdrogen. Hier een mooi gezicht: we zien hier de twee 'instroomstaarten' van twee foto's geleden in de updraft stromen! Ik ben heel blij met deze foto, hou er overigens rekening mee dat deze foto in een hoek van 45 graden omhoog is geschoten. Als ik recht omhoog gekeken had dan zou de achterkant van het cirrusscherm in beeld zijn en was er geen blauwe hemel zichtbaar geweest:

15:15 - als gezegd heb ik de voorzijde van de bui net gemist, teleurstellend, wat was daar eventueel voor fraais te zien geweest? Ik ga snel de A50 weer op en stop op een parkeerplaats om even de radar en landkaart te checken. Nog even een foto van de achterkant van het cirrusscherm genomen, mooi rond, ik wist helaas geen goede zichtplek in de buurt anders had ik graag nog een foto met een wijdere blik genomen.

Inmiddels was me duidelijk dat ik voor deze deze bui kon komen, dus op naar Hattem!

15:30 - Als gezegd had ik de echte aankomst van de bui in Emst gemist en alles wat ik daar gezien had maakte dat ik nog meer wou zien! Gauw naar iets voorbij Hattem gereden om de aankomst van de bui daar kunnen meemaken. Op weg naar deze plaats vanaf de A50 kreeg ik het even benauwd: niets als dichte bossen en hoge bomen, geen zicht!! Gelukkig kon ik, eenmaal in Hattem, de bebouwde kom aan de noordkant uitrijden en daar had ik wel een prima uitzicht.

Daar komt de bui en wordt voorafgegaan door een, uh, ja wat eigenlijk? Gaf wel een mooi dreigend wolkenbeeld zo! Het leek een kleinere stijgstroom die tegen een inversie aanzat en wordt ingelopen door de grotere cel. Later zou deze formatie worden afgebroken door de koude lucht uit de grotere cel, alleen een stukje van de bovenste wolkenband zou resteren:

15:42 - Stukje noordelijker, we zien nu dat de afbraak van de 'voorloper' is begonnen:

15:49 - Een vreemd beeld. Even dacht ik: hoe kan het zover voor de bui uit hagelen? Waarschijnlijker is dat deze formatie bestaat uit ijskristallen die vanaf het cirrusscherm waaien. Het aambeeld was werkelijk massief en enorm:

15:55 - Richting NO staat ook een prachtige cumulonimbus te pronken. Hierna werd het tijd de terugreis richting thuisregio te beginnen, de bedoeling was om t.h.v. Heteren/Driel aan de A50 de radarbeelden te checken om te zien of er nog interessante ontwikkelingen waren bij de rivieren.

16:58 - Goed, ik was dus van plan om t.h.v. Heteren/Driel te stoppen en de radarbeelden te checken. Echter: de beslissing werd voor me genomen, daar aangekomen arriveerde er juist een forse bui - of eigenlijk een lijn van buien. Dus fotograferen maar weer:

Ik besluit mezelf toch maar in de file te gooien en rijd huiswaarts. Daar zou me zo rond zeven uur nog een mooie verrassing te wachten staan! Onderweg nog een bui met zware neerslag gezien t.h.v. Wijchen.

19:02 - Op de A50 bij Veghel merk ik juist iets zuidelijk een massief neerslagscherm op. Ik verlaat de snelweg om die bui te fotograferen maar ben te laat, ik kom vrijwel meteen in hevige neerslag terecht. Dat bleek niet erg want nadat ik opnieuw positie gekozen heb juist voor de bui uit, komt de ondergaande zon tussen de wolken door geschenen, en levert prachtige kleuren en beelden i.c.m. de neerslag. Ik realiseer me dat ik nu snel moet zijn en proberen aan de NW kant van de bui terecht te komen. Vlug de snelweg weer op, afslag Eerde/Schijndel en op een b-weggetje bij Eerde gestopt. Het eerste resultaat is een regenboog:

Jammer genoeg niet een echt uitgesproken shelf of rolwolk gezien. Ondanks dat de radarbeelden af en toe onweer detecteerden heb ik zelf geen ontladingen gezien en geen donder gehoord. Maar vond het wel een geslaagde dag! Toch weer een 'les van de dag': nog meer vooruit plannen en (daardoor) zorgen eerder in de buurt van de plaats van bestemming te zijn. Er is dan meer tijd om de radarbeelden goed te bekijken en eventueel de uitgangspositie aan te passen.

« Retour overzicht | « Home | « Menu