21-02-18 Toch nog kou!

Beleefden we tot nu alweer een sombere, gezapige en erg zachte winter, kunnen we nu een toch nog een vrij koude periode tegemoet zien - koud zeker gezien dat we al tegen het einde van februari aanlopen! De laatste dagen al hogedruk invloed wat - althans in mijn regio - al een rijtje vorstnachten en eindelijk een wat meer open en zonnig weertype opleverde.Maar vanaf het weekend opbouw van een waar hogedruk bolwerk ten noorden ons land en dat gaat voor zeker ruim een week ons weer bepalen met aanvoer van koude lucht vanuit het oosten. Nu is over deze bijzondere weersituatie al het nodige geschreven door mensen met veel meer kennis van zaken dan ik en dus verwijs ik voor meer info naar de diverse artikelen op de sites van de meteo-bureaus.

Maar ik kon het niet laten om een paar ECMWF-kaarten (run vandaag 21/1 12z) in een 10-daagse animatie te zetten, gewoon omdat ze zo mooi zijn! Hieronder:

Bronnen: wxcharts.eu en Weerplaza.

En nu maar afwachten hoe het precies zal uitpakken, heel bijzonder: kans op ijsdagen en wellicht zelfs strenge vorst eind februari/begin maart! Duimen voor de schaatsliefhebbers! Je zou het niet meer gedacht hebben met al die zachte winters van tegenwoordig. Na de eerste dagen van maart wat minder koud als invloed van lagedruk vanuit het westen toeneemt en de windrichting meer zuidelijk wordt.

« Retour overzicht | « Home | « Menu