11-12-17 Passage tweede sneeuwstoring in twee dagen

Een voor ons land bijzondere weersituatie: de tweede sneeuwstoring in evenzoveel dagen tijd! In een artikel van MeteoGroup werd de bronsituatie uitgelegd, wat er op neer kwam dat door een gunstige positie van de jet er over Frankrijk langs de jet-as grote verschillen waren v.w.b. temperatuur en windrichting waardoor er gemakkelijk storingen kunnen ontstaan.

De precieze kaart van het laag was natuurlijk weer van belang, immers aan de ZO-kant opstuw van zachte lucht, aan de noord en noordwest kant aanvoer van koude lucht uit Duitsland. Hierboven de inschatting van de sneeuwval opgesteld op zondagavond door Weerplaza en die aardig treffend zou blijken. Hieronder ter illustratie vier kaartjes op basis van GFS 00z voor 16:00lt, 3-uur neerslag, soort neerslag, temperatuur en luchtdruk/wind: 

Let op het kaartje hierboven op de windsprong ten oosten van de kern van het laag; eigenlijk een oude occlusie maar hier in de rol van een warmtefront en markeert de grens  van aanvoer van koude lucht uit het oosten en zachtere lucht uit meer zuidelijke richting.

Hieronder de situatie om zeg kwart voor tien. We zien de behoorlijk uitgediepte kern over NW Frankrijk, naar verwachting zal deze later over Limburg in NO-richting trekken. 

Ik was op kantoor te Den Bosch en was van plan om na de lunch op pad te gaan om de zwaarste sneeuwval te kunnen meemaken en vast te leggen. Na 10:00 kwamen de eerste berichten over sneeuwval uit het zuiden en net voor half elf begon het ook in Den Bosch te sneeuwen en dat nam langzaam in intensiteit toe. Per 12:44 kwam het KNMI met een Weeralarm, het zou later op de middag uitgebreid worden tot ook over de noordelijke provincies:

Naast alle winterse perikelen was natuurlijk de impact op het wegverkeer naar verwachting groot. Ik ging om 13:00 op pad om misschien nog net de drukte voor te zijn... Jammer dan!! Ik zou 55 minuten over de eerste 3 km doen... En erger nog, de zwaarste sneeuwval alleen vanuit de auto kunnen waarnemen:

En zo kwam ik dus pas rond 14:00 uit de file om meteen erna te ontdekken dat de sneeuwval gestopt was. En erger nog, even later begon het boven nul te komen, mijn vrees dat de dooigrens toch wat meer noordwestelijk zou komen te liggen werd bewaarheid. Rond 14:30 stond ik aan visvijver de Molenheide te Schijndel en viel er ijsregen, waarvan ik een Skywarn-melding heb ingediend. De uren erna een winterse neerslagmix van regen, natte sneeuw of beide. Op de foto hieronder ben ik weer op weg en valt er weer even sneeuw. 

Hierboven: luchtdruk per 15:48lt. Hieronder: het verkeersinfarct zou inderdaad volgen:

Rond 20:00 ligt het laag ten oosten van hier en dus kwam de koude lucht terug. De temperatuur ging weer naar onder nul en ook begon het weer te sneeuwen! Ik besloot in de bebouwde kom wat sfeerfoto's te maken. Er was bijna niemand op straat en op de markt en aan de Parklaan aparte stemming/kleurtjes door de verlichting(en) maar door alle rommel i.v.m. werkzaamheden aldaar was er fotogewijs niet veel van te maken. 

Einde van een toch weer opmerkelijke dag, wat een sneeuw de laatste dagen! Er lag hier uiteindelijk ruim 8cm, soms meer door sneeuwresten van gisteren.

Alle foto's door mijzelf gemaakt, bronnen overige materiaal: KNMI, MeteoCiel, MeteoGroup, Weeronline, Weerplaza.

« Retour overzicht | « Home | « Menu