04-05-19 Hagelbuien en felle opklaringen

Met een noordwestelijke stroming wordt onstabiele en koude lucht aangevoerd met vanmiddag een trogpassage waarbij op hoogte (500hPa) de temperatuur behoorlijk afneemt tot ruim onder -30°C. Dat betekent buien met  kans op onweer en (korrel-)hagel afgewisseld met felle opklaringen. En dus fotogenieke taferelen in (wel) erg harde contrasten.

Helaas werd ik in de jacht naar een beetje vrije zichtpunten gehinderd door verkeersdrukte (ook op de kleinere secundaire wegen) na een ongeluk op de A50 hier.

Fraaie en imposante hagelbui - maar hoe krijg ik het ding meer in zijn geheel op de foto? Geen echt vrij zicht en met de groothoeklens wel erg veel vervorming van alle objecten in zicht... Nou ja, natuurlijk toch geprobeerd, wel heb ik bij de twee liggende foto's gekozen voor 5x7 formaat om toch wat meer van de wolkentoren er op te krijgen.

Eingelijk wat te laat kom ik in het pad van deze bui, er was al veel hagel gesmolten:

Een paar vrijwel volledig 'verijsde' Cumulonimbi:

Aiai, 3 x politie, 2 x ambulance en een brandweerauto naar een punt juist voor het viaduct daar verderop:

Op een regenboog moest ik wachten totdat ik weer thuis was. Een mooie vingeroefening voor het stormchasen dit jaar, hopelijk komen er interessante en fotogenieke weerdagen voorbij!

« Retour overzicht | « Home | « Menu