09-12-17 Morgen veel sneeuw

Voor morgen zondag 10 december opnieuw een sneeuwsituatie als een laag overdag over ons land oostwaarts trekt. Rondom de kern veel neerslag, eerst als sneeuw en later aan de hele zuidelijk kant instroom van zachtere lucht waarbij de neerslag later in de vorm van regen zal vallen. Aan de zuidwest kant veel wind met over de ZW kustgebieden kans op 9Bft met mogelijk zware windstoten. Volgens de diverse verwachtingen en modellen flink wat sneeuwval zodat de kans op lokaal zware sneeuwval en een dek van lokaal 10cm of meer (!) aanwezig is.

Wanneer de sneeuw in regen overgaat en voor welke delen van NL dat geldt hangt af van de uiteindelijke precieze koers van het laag, grof gesteld kan je een lijn trekken over precies het midden van de kern terwijl de kern verder trekt; en zuiden van die lijn wordt bij/na passage zachtere lucht aangevoerd, ten noorden ervan blijft het koud(er) en de neerslagvorm sneeuw. Zie de animaties hieronder op basis van de Weerplaza kaarten GFS00z, Harmonie 12z en WRF 12z. GFS gaat voor een meer noordelijke koers. De liefhebbers van sneeuw hopen op een zo zuidelijk mogelijke passage. Ook maandag naar het zich laat aanzien flinke sneeuwval als een volgend laag met een wat meer zuidelijke koers over ons land trekt.

De KNMI Guidance, uitgegeven vandaag in de namiddag:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 10 december 2017 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden en een laag boven Scandinavie voert een noordwestelijke stroming getransformeerde arctische lucht aan over de Noordzee aan. Vanuit het zuidwesten nadert een zwakke rug van hoge druk die vanavond en vannacht passeert. Een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan bereikt komende nacht het zuiden van Ierland, morgenochtend. Morgenmiddag bereikt het laag onze noordwestkust en trekt daarvandaan noordoostwaarts over het noorden van ons land. De bijbehorende occlusie bereikt morgen tegen de middag het zuidwesten van het land en wordt in de avond boven het oosten van het land verwacht. Een groot deel van het land komt tijdelijk in de zachte lucht terecht, het (uiterste) noorden blijft aan de koude kant van het front. Op maandag trekt een volgend laag met met een zelfde trekrichting en een iets zuidelijker koers over het land.

Modelbeoordeling:
De modellen ontlopen elkaar niet of nauwelijks voor wat betreft de timing en koers van het naderende en passerende laag morgen. Aandachtspunten hierbij zijn de neerslag(soort) rondom dit laag en het windveld aan de zuidflank ervan.

Neerslag:
timing van de neerslag ontloopt elkaar niet veel. De eerste neerslag valt als sneeuw, ook daar zijn de modellen het over eens.In het zuiden van het land gaat de sneeuw na enkele uren (ca. 4) over in regen, in het midden houdt de sneeuw wat langer aan (6 uur) terwijl in het noorden de sneeuw weliswaar later begint maar dan wel langer kan aanhouden omdat daar de zachte lucht niet binnenkomt. Cumulatief zien we in Hirlam waardes op veel plaatsen meer dan 5 cm voorkomen (behalve het zuidwesten) en zelfs van rond de 10 cm over het midden en oosten van het land. Wind: Een venijnig windveld aan de zuid(west)flank van het laag. 8 Bft aan de kust is waarschijnlijk, een 9 Bft is ook mogelijk, gezien de spreiding in de modellen. De daarbij horende windstoten kunnen aan de (zuid)westkust tot rond 100 km/uur uitkomen. Boven het zuiden/midden van het land kunnen dan windstoten rond 75 km/uur voorkomen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Zondag in de sneeuwval wegdektemperaturen al heel snel naar nul, daar vooruit in de nacht nog landinwaarts zeer lokaal onder nul. Luchttemperaturen zondagnacht landinwaarts rond of iets onder nul. Zondag overdag temperaturen lang rond nul, in de middag loopt in het zuiden en later ook midden de temperatuur op naar 5 tot 7 graden.

Wind:
5-6 Bft in de kustgebieden. Op passage van de zwakke rug tijdelijk iets minder. Op zondag zuid van het laag veel wind uit het zuidwesten, 8 Bft aan de kust, mogelijk 9. Met name de Harmonies laten een 9 zien, Harmonie36 het meest fors. Daarbij aan de (zuid)westkust en boven de zuidelijke helft van het land zware windstoten. (Zie modelbeoordeling)

Bewolking:
Convectieve bewolking, bij de troggen met name landinwaarts ook kans op St. Toppen Cb's tot ca. FL250. Komende nacht en zondagochtend een duidelijk signaal voor turbulentiestratus. Zondag van het zuidwesten uit een dik pakket gelaagde bewolking met nog steeds kans op St. Achter de occlusie meer convectieve bewolking met mogelijk enkele CB's.

Neerslag:
Buien, soms winters van karakter, met name als de intensiteit groot is. Vanuit het zuidwesten afnemende buiigheid. vanavond en vannacht met name in net noorden nog een enkele bui. Door dagelijkse gang wordt de kans op een winters karakter groter. Modellen geven dat ook aan. De frontale neerslag van zondag bereikt het zuidwesten in de eerste helft van de ochtend (7 UTC Zeeland). De kans is reëel dat hierbij 3-5 cm sneeuwaccumulatie per uur en in totaal een sneeuwdek van 5-10 cm, mogelijk meer, gaat optreden in een flink deel van het land. Wegdektemperaturen zijn bij het inzetten van de sneeuwval al rond of iets boven nul, dus accumulatie zal snel gaan. Na passage van de occlusie gaat de neerslag over in regen; in het noorden blijft het waarschijnlijk sneeuw.

Zicht:
In het algemeen goed zicht. In de polaire lucht erachter uiteraard weer goede zichtcondities buiten buien. In (natte) sneeuw slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: diepevee Uitgifte: 9/12/2017 16.31 uur LT.

« Retour overzicht | « Home | « Menu