10-12-17 Sneeuwzondag!

Voor vandaag een ruime sneeuwsituatie op het programma als een laag overdags over ons land oostwaarts trekt. Aan de zuidelijke/zuidwestelijke kant kans op veel wind en later instroom van (veel) zachtere lucht, e.e.a. dus vooral voor het zuiden en v.w.b. de zachte lucht ook het zuidoosten van belang. Hoe het allemaal precies zal verlopen hangt natuurlijk af van de uiteindelijke posite en treksnelheid van het laag, dus eerste werk in de ochtend is het vergelijken van de actuele luchtdruk met de berekeningen vooraf.

Ik volgde het een tijdje en ook de verdere ontwikkelingen strookten met de verwachtingen - dat betekende voor mijn regio dus wel dat de zachte lucht in de middag zou arriveren. Hieronder de isobaren per 10:21lt en eronder de temperatuur op dat moment, zichtbaar is de veel zachtere lucht in de aanvoerrichting over NW Frankrijk.

Hierboven het neerslagradarbeeld per 10:10. Dat leek erop te wijzen dat het al lang zou sneeuwen maar dat was vooralsnog niet het geval! Pas tegen 10:30 begon het licht te regenen, dat al vrij snel overging naar lichte sneeuw bij een temperatuur van ruim een graad (en dalend).

Ik had me voorgenomen er op uit te gaan voor foto's maar besloot te wachten totdat ik zag dat er een begin van een sneeuwdek begon te vormen. Dat was zo rond kwart voor twaalf het geval, dus op weg naar mijn eerste doel, de Kilsdonkse Molen, waar ik per 12:10 de eerste foto's kon maken:

Ondanks dat de temperatuur nog boven nul was werd er nu snel een gesloten dek gevormd, ter illustratie een wat stukje video waarop te zien is hoe snel de door de aanjager wat verwarmde autovoorruit dicht kon sneeuwen:

Loading video ...

Nog een stukje video waarop te zien is dat de intensiteit langzaam toeneemt:

Loading video ...

Ook mooi te zien op de foto's hierboven, langzaam maar zeker verdwijnt het verzicht in een witte waas. Daarbij waaide het vrij stevig wat voor een onaangename gevoelstemperatuur zorgde. Let op de takken in de clip hieronder:

Loading video ...

Het plan was om vervolgens naar visvijver 't Ven te gaan en dan aansluitend naar kasteel Heeswijk. Onderweg naar 't Ven merkte ik echter al snel hoe glad het was en hoeveel moeite het andere verkeer er mee had. Bij mezelf viel dat dan nog mee, 4WD en gloednieuwe winterbanden - maar ook ik merkte hoe glad het was op rotondes (de sneeuw werd aangereden tot zo'n grijze, natte ijslaag) en bij het remmen. Ik stopte even in de woonwijk aldaar om te heroverwegen nadat ik een auto van de weg zag schuiven afdalende van de flyover over de A50:

Ik besloot kasteel Heeswijk te schrappen maar wel naar 't Ven door te rijden. Daar zijn de volgende foto's gemaakt:

:-) Het gebruikelijke maskeren van herkenbare kentekens was in dit geval niet nodig:

Het nieuwe dek was inmiddels 4 tot 5 cm:

De sneeuwval werd steeds intensiever en dus nog meer overlast voor het verkeer. Hieronder een videootje, net na het maken hiervan viel het zicht op de laatste bomen links weg en kon ik een Skywarn-melding voor zware sneeuwval indienen (criterium hiervoor is max. 200 meter zicht). Veel geluid helaas erbij, moest nu maximaal ventileren om beslaan van de voorruit te voorkomen...

Loading video ...

Hierboven de inmiddels bijna traditionele "thuiskomst" foto gemaakt na 13:00. Het sneeuwdek bedroeg zo vanaf 4 tot 10cm afhankelijk van de meetplek (er lag ook nog een gebroken dek van afgelopen vrijdag). Hieronder nog een clipje van de sneeuwval in onze tuin, was helaas al minder intensief:

Loading video ...

Per 14:40 was de temperatuur hier +0.4°C en viel er lichte ijsregen. Hieronder de luchtdruk, wind en temperatuur per 15:48lt. De dooigrens bereikt op dat moment mijn regio:

Hieronder de toch best bizarre verkeerssituatie van dat moment, hoe moet dat morgen toch worden als misschien nog wel eens meer sneeuw wordt verwacht bij een volgende passage van een laag over ons land en dan ook nog eens tijdens de spitsuren?

« Retour overzicht | « Home | « Menu