18-04-17 Hagelbui: even stormspotten!

Vandaag (vooral) over het oost-NL lage temperaturen op hoogte bij passage van een hoogtelaag, tot wel -38°C op 500hPa, buien kunnen flink uithalen met kans op onweer, (korrel-)hagel en zelfs natte sneeuw. De temperatuur aan de grond en de parameters op het 850hPa-vlak zijn hiervoor gunstig. In mijn regio maar weinig buien, maar die waren wel mooi vrijstaand en brachten plaatselijk de nodige hagel.

13:45 Toen de eerste zich vroeg op de middag zich kwam melden was ik toevallig in de auto, dus gauw een plekje gezocht om te fotograferen. Ik had alleen een 24-70mm lens bij me en tot mijn verbazing werd het steeds moeilijker om de bui er helemaal op te krijgen... Even wakker worden Hans, deze buien komen uit het NO en dat ben ik niet zo gewend; m.a.w. de bui kwam recht op me af. :-)

Dus opnieuw op pad om wat meer zuidwestelijk een zichtplekje op te zoeken.

Panorama van de bui, hiervoor 8 foto's gemaakt waarvan ik er uiteindelijk 4 gebruikt heb.

Hierboven: even inzoomen op de neerslagkern. Het outflowwolkje aan mijn kant is al aardig gegroeid. :-)
Hieronder: terwijl de bui tijdens het maken van de vorige foto al duidelijk op zijn retour was kon ik later vanuit thuis nog deze opname van de achterzijde maken met toch nog een redelijk indrukwekkende hagel-"schacht" zichtbaar:

« Retour overzicht | « Home | « Menu